A punk, a rock és a dunántúli népviselet jegyeit ötvöző Metallic-folklór kollekció nyerte a Gombold újra! - Divat a magyar elnevezésű öltözéktervezési pályázatot, melyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a design Terminál és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szervezett. A cél a magyar divathagyomány megújítása volt, de megválasztották Magyarország divatnagykövetét is.

divat_atado_jo

(forrás: gombolujra.hu)

A kommunikációs államtitkárság februárban hirdetett pályázatot, hogy új, fiatal, a divatvilágban eddig ismeretlen tehetségeknek adjon lehetőséget a bemutatkozásra. Több mint 400 pályamű érkezett. Látvány, hétköznapi viselet és kiegészítő kategóriában pontoztak. Szempont volt, hogy a ruhákon magyar motívumok is megjelenjenek.

Gyöngyössi Renáta a Metallik Folklór kreációval vitt el a pálmát, a legsikeresebb kreáció tervezője nemcsak pénzjutalmat kap, hanem bemutatkozási lehetőséget is a londoni divathéten. A divattervezőt a Somogy megyei népviselet inspirálta. „Ötvöztem a népviseletet a punk-rock sajátos stílusjegyeivel és végeredményben úgy gondolom, hogy egy látványos kollekció született, ami a feketének és a szegecseknek is köszönhető” – mondta a nyertes.

A rendezvény után Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Híradónak elmondta, hogy szerinte fordulópont előtt áll a magyar divat. Hangsúlyozta, hogy a magyar divattervezés most egy olyan korszak előtt áll, amikor világszínvonalra emelkedhet, éppen ezért az a célunk, hogy megmutassuk a közvélemény számára, hogy nálunk a fiatalok már most világszínvonalon tudnak ruhákat tervezni, illetve trendeket meghatározni.

A tervek szerint a most bemutatott ruhákat a közeljövőben már a boltokban is lehet kapni.

forrás: mtv.hu

Címkék: gombold újra, folklór, divat, somogy, kultúra, magyar