A szokatlan, ám elgondolkodtató kezdeményezés Rumszauer Miklóstól, a kaposvári Szent Margit-Szent József Római Katolikus Plébánia plébánosától származik, aki szolgálata során, nemzeti ünnepekkor arra lett figyelmes, hogy a magyarok között akadnak számosan - főként a fiatalabb korosztályokból -, akik nem ismerik nemzeti imádságunk teljes szövegét. Ez okból hirdették meg a Himnuszmondó versenyt, melyen a jelentkezőknek a vers mind a nyolc versszakát el kellett szavalniuk.

Az érdeklődés az előzetesen elgondoltnál is szélesebb körű volt, alsó tagozatos kisfiú ugyanúgy zengette Kölcsey Ferenc örök érvényű sorait, mint a nyugdíjas tanárnő, a gimnazista vagy egy egyetemi docens is - a rekordot azonban kétségkívül az egyházközség egyik legidősebb tagja, egy 90 esztendős bácsi tartja, aki örömmel szavalta el a verset az első sortól az utolsóig.

Himnuszt szaval, 90 éves


- Az imádság nem más, mint az Istennel való beszélgetés - fogalmazott Rumszauer Miklós plébános -, s ha elolvassuk a Himnuszt, azt látjuk, a vers maga is egy Istennek adresszált kérés: "Isten, áldd meg a magyart".

Kétségtelen, hogy a versenyben résztvevőket elsősorban a vers és a haza szeretete motiválta, ám emellett két díjat is kiosztottak, az egyik két tiszteletjegy valamelyik nemzeti opera, a Bánk bán vagy a Hunyadi László budapesti előadására, ezen Kiss Mária kaposvári Himnusz-szavaló vehet részt. A másik díjat Heintz Tamás ajánlotta fel, s Balog József nyerte el: a versmondó együtt tölthet egy ülésnapot a Parlamentben a fideszes országgyűlési képviselővel.

A Kapospont arról is érdeklődött, lesz-e folytatása ennek a kezdeményezésnek. Lesz-e a somogyiaknak lehetőségük arra, hogy, például, Berzsenyi "A magyarokhoz" című, vagy más veretes  ódájának ismeretéből mérjék össze verstudásukat? Rumszauer Miklós atya arról biztosított bennünket: egyáltalán nem zárkóznak el a folytatás elől, de a fokozatoság elvét mindenképpen be kívánják tartani.

Címkék: Rumszauer Miklós, Kölcsey Ferenc, vers, Himnusz, Berzsenyi, kultúra