Nézzük az országos adatokat: középszinten angolból 58 ezer 521 diák, németből 25 ezer 32 végzős maturált. Emelt szinten sem más az arány: 6194 diák választotta az angol, 2447 a német nyelvet - áll a kormányhivatal oktatási főosztályának közleményében. Somogy megyéből az emelt szintű érettségizők adataival rendelkezünk: 477-en maturáltak angolból, 313-an németből.

A vizsga szabályai pontosan ugyanazok a pénteki német, mint a csütörtöki angol nyelvi érettségin.

A vizsga mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama három óra, amelyből az első rész 60 perc időtartamú, arra keresik a választ, mennyire érti a tanuló az olvasott szöveget. A második rész egy nyelvhelyességi feladatsor, melynek megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után egy  30 perces dolgozatban a hallott szöveg értésére kíváncsiak, majd végül, 60 perc alatt a diákok íráskészségét mérik fel. Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama egy órával hosszabb, négy óra. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához a diákok - mindkét szinten - nyomtatott szótárt használhattak, a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszközt nem vehettek igénybe. Emelt és középszinten egyaránt az egyes vizsgaösszetevők értékelése egymástól független, és a feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

A mai német nyelvi érettségi írásbeli vizsgák valamennyi helyszínen rendben megkezdődtek, s zajlanak. Rendkívüli esemény nem történt, tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztálya.

Címkék: német nyelv, íráskészség, angol nyelv, vizsga, érettségi, kultúra