Az origo.hu birtokába került koncepció szerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és 4 főiskola).

A megszüntetésre, illetve beolvasztásra ítélt egyetemek közé került többek között két fideszes város, Győr és Kaposvár egyeteme is.

A Kaposvári Egyetem csak a sajtóból értesült az átszervezési koncepcióról. Lévai András sajtószóvivő a Kaposponttal közölte: tudomásuk van arról, hogy az oktatási tárca államtitkára egyeztetett a kiemelt egyetemekkel, "a kaposvári nem volt köztük". Hozzátette: ennek ellenére folytatják a háttértárgyalásokat az intézmény önállóságának megmaradásáért.

A kaposvári felsőoktatási intézmény 2000. januárjában alakult egyetemmé, az Orbán-kormány idején. Akkor 5 ezer körül volt a hallgatók létszáma. Most 2650-en járnak ide.

Az egyetem szóvivője elmondta azt is: korábban is felmerült egy olyan koncepció, hogy más egyetemhez csatolják a kaposvárit, ezt azonban nem vitte véghez az akkor már MSZP vezetésű kormány.

Az egyetemi oktatók hivatalosan nem nyilatkozhattak a Kapospontnak. Név nélkül azonban többen elmondták: a bizonytalanság miatt feszült a hangulat az oktatók körében. Függetlenül attól, hogy a csökkenő hallgató létszám miatt számítottak a drasztikus változásokra. Szerintük az, hogy a közelmúltban többször nyilvánosságra kerültek az egyetem pénzügyi gondjai, nem tett jót a campus hírnevének. A leendő hallgatók is figyelik a híreket. Sokan a közelség miatt  maradtak a Kaposvári Egyetemen. Azt mondják: könnyen lehet, hogy így nehéz lesz a fiatalokat a városban tartani.

Kaposvár polgármestere, Szita Károly nagyon reméli, hogy a tervezet még nem a végleges formájában került a rektorok elé, mert az ebben a formájában számára elfogadhatatlan. Szita Károly szerint bizonyos fokig érthető, hogy a kormányzat az államilag támogatott hallgatói létszám csökkentésére törekszik, az azonban, hogy ezt a vidéki egyetemi városok rovására teszi, elhibázott lépés. A kaposvári polgármester azt mondja: ami Budapesten észrevétlen marad, az egy kisebb város számára maga a halál. Szita elmondta, hogy a 2000 januárja óta létező egyetem fejlesztésére az elmúlt években 10 milliárd forintot fordított a város és az ország, ráadásul a végzősök társadalmi hasznossága is megkérdőjelezhetetlen, hiszen 92 százalékuk azonnal munkába áll.

Prof. dr. Repa Imre, általános és tudományos rektorhelyettes szerint ma Magyarország legjobb campussal rendelkező egyeteme a kaposvári. Küszködik, likviditási problémákkal, mint a többi egyetem, de én el nem tudom képzelni, hogy ezt az egyetemet bárhova beolvasszák.
Meg van a helye és szerepe a Kaposvári Egyetemnek a magyar felsőoktatásban, és ennek meg kell maradni, tette hozzá.

A megyei közgyűlés elnöke is kiáll az önállóság elvesztése ellen.

- Mindent el fogunk követni, hogy ne így legyen, egyet azonban látni kell: Magyarország az elmúlt 8 esztendőben, a szocialista kormányzás alatt fenntarthatatlanná és finanszírozhatatlanná vált - fogalmazott Gelencsér Attila.

Az Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola főigazgatója, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési és Képzési tanács tagja, Horváth Miklós szerint ha nincs a vidéki városokban szellemi és kulturális élet, az jelentős visszaesést eredményez. Ez nem lesz másképp Kaposváron sem. - Az sem elhanyagolható, hogy az amúgy is hátrányos helyzetű  térségben működő egyetemeknél még a foglalkoztatási mutatókon is ronthat, ha megszűntetik az intzéményt. Nem tudom elképzelni, hogy Kaposváron ne legyen felsőoktatási intézmény. Ha azonban a gazdsági problémák miatt önállóan nem tud működni a gazdasági problémák miatt, azt nagyon meg kell gondolni, hogy milyen integráció jöhet számításba. A mezőgazdasági képzés azokon a szakterületeken amik az országban egyedül itt működnek, mindenképpen meg kell tartani - tette hozzá a főigazgató.

Az oktatási szakember elmondta azt is: nem szabad veszni hagyni azt az infrastruktúrát, amely a campuson a város segítségével létrejött. Az egyetemnek ráadásul kitörési pontot jelenthet az az irány, amin mostz elindult. A munkaerőpiachoz jobban igazodó szakképzés, amibe beletartozik az akreditált felsőfokú szakképzés is.

Az Origo úgy tudja, az oktatási államtitkár a múlt héten egyeztetésre hívta a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Semmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetőjét. A 12. egyetem a még nem létező Nemzeti Közszolgálati Egyetem lenne.

A tervezet szerint a tíz állami főiskolából négy maradna meg: a tanár- és a tanítóképzés centrumává váló egri, a nyíregyházi, a Budapesti Gazdasági Főiskola és egy egyelőre meg nem határozott központú kelet-magyarországi intézmény. A többi egyetem, illetve főiskola karainak egy része beolvadna a megmaradók valamelyikébe.

A kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium cáfolva a sajtóhíreket, hogy a kabinet már döntött volna a felsőoktatási intézmények bezárásáról. Több rektor is megerősítette ugyanakkor, hogy az oktatási államtitkárság a múlt héten egyetemi vezetőkkel egyeztetett a felsőoktatási intézmények új struktúrájának koncepciójáról.

A kormány szerint az egyetemi-főiskolai struktúra átalakítása a Széll Kálmán-terv miatt szükséges. A márciusban bemutatott reformcsomag három év alatt összesen 88 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból.

Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia elnöke azt mondta, nem kíván személyes véleményt nyilvánítani az ügyben, előbb meg kell ismernie rektortársai álláspontját.

KÖZLEMÉNY

Az MSZP Kaposvári Elnöksége aggodalommal értesült arról, hogy az Orbán kormány meg akarja szüntetni az önálló Kaposvári Egyetemet. A somogyi emberek fél évszázados erőfeszítése alapozta meg, hogy ma egy fejlődő és szakmai mutatói tekintetében az országos felsőoktatási átlag felett teljesítő egyetemet tudhatunk magunkénak.

A Kaposvári Egyetem fejlesztésének ügyében mindig egyetértés volt a kaposvári politikai pártok között és az egyetem mind a szocialista kormányok, mind az első fidesz kormány alatt fejlődött. Az elmút években  jelentős európai és kormányzati támogatásból a fejlődés felgyorsult.
Most ez az érték veszni látszik.

Felszólítjuk a kormányt, hogy ne verje szét a Kaposvári Egyetemet, ne vegye el a kaposváriaktól a munkahelyeket, ne vegye el azt az értéket, amelyet közös erőfeszítéssel hoztunk létre.

Dr.Lamperth Mónika
az MSZP kaposvári elnöke

Címkék: összevonás, Kaposvári, Szita, Károly, egyetem, kultúra