- Önként vállalt feladatként hoztuk létre ezeket a támogatási formákat, mert a tudás megszerzése, a boldogulás lehetősége nem múlhat a szülők anyagi helyzetén. Szeretnénk minden fiatalnak esélyt adni ahhoz, hogy kibontakoztathassa tehetségét - mondta szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Szita Károly, amikor ismertette a Kaposvár Számít Rád néven létrehozott programot.

Az Arany János Tehetséggondozó program keretében már eddig is több hátrányos helyzetű tanuló kapott lehetőséget. A jól tanuló, családjukban nevelkedő cigány tanulókat pedig továbbra is külön ösztöndíjjal segíti a város, erre kétmillió forintot különített el a költségvetésben.

A felsőoktatásban tanulók a Bursa Hungarica ösztöndíjra is pályázhatnak, emellett igénybe vehetnek albérleti támogatást is, nem is szólva arról az 50 kollégiumi férőhelyről, amelyet Kaposvár tart fent számukra Pécsett. Idén 401 hallgató kapja az ösztöndíjat, 104-en pedig havi 6200 forintos albérleti támogatásban részesülnek. További jelentős, havi 25 ezer forintos támogatást kaphatnak azok a helyi fiatalok, akik vállalják, hogy a diploma megszerzése után Kaposváron fognak elhelyezkedni. Az önálló otthon megteremtése saját erőből sok fiatal számára elképzelhetetlen, ezért a hiányszakmában dolgozók egyforintos telkekre pályázhatnak, a fiatal pályakezdők pedig a Fecskeház 30 lakásában - kedvezményes bérleti díj mellett - kezdhetnek gyűjteni majdani saját otthonukra – sorolta a támogatási formákat Szita Károly.

2011 szeptemberétől nagyobb segítséget kaphatnak majd azok a rossz szociális körülmények között élő diákok, akik az integráció szempontjából fontos szakterületeken - oktatás, egészségügy, közbiztonság, közigazgatás - végzik tanulmányaikat.

A tanulóknak nyújtott pénzbeni támogatások összege 2011-ben csaknem 40 millió forint.

Címkék: lakástámogatás, Bursa Hungarica, albérlet, ösztöndíj, Szita Károly, kultúra