A történelem középszintű írásbeli vizsga 180 percig tartott. Két feladatsorból állt: egyszerű, rövid választ igénylő kérdésekből, valamint szöveges, kifejtendő feladatokból. Emelt szinten 240 percet adtak, szintén két feladatsorra. A vizsgázók először az első feladatlapot oldották meg, a dolgozatokat 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjtötte, ezután osztották ki a második feladatlapot. Az írásbeli feladatsort mindkét szinten 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat felét a XIX. és a XX. század történelme adta.

A középszintű írásbeli kérdései között Pannónia római kori történetére, a tatárjárásra és a reformáció magyarországi hatásaira vonatkozó tárgykör ugyanúgy szerepelt, mint a holokauszttal és a jelenlegi határokon kívül élő magyarokkal kapcsolatos feladat. El kellett helyezni a történelmi Magyarország térképén a Muhi csata színhelyét, és ismerni kellett többek közt az USA első és harmadik elnöke, G. Washington és T. Jefferson nevét is.

A legkevésbé szokványos kérdés az volt, amikor két Kádár-korabeli vicc segítségével kellett röviden elemezni, hogyan tért el az elmélet és a gyakorlat a kommunista éra alatt.

A középszintű érettségi feladatlapjának megoldásai, valamint a hosszabban kifejtendő kérdések szövege itt olvasható.

Címkék: Kádár-kor, tatárjárás, történelem, reformáció, érettségi, kultúra