Túlélő csomagot állítottak össze, mocsárban jártak és védőruhában másztak végig egy kúszófolyosón pénteken a somogyi diákok. Mindez a megyei katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei döntőjének része volt.

A fotón a győztes csurgói általános iskola csapata látható!

Csurgó

 

A középiskolások között pedig a fotón látható Marcali Berzsenyi Gimnázium diákjai jeleskedtek!

marcali


Az 5-5 fős általános- és középiskolás csapatok elméleti és gyakorlati feladatok megoldásával adtak számot a tanévben megszerzett katasztrófavédelmi, tűz- és polgári védelmi, elsősegély-nyújtási ismereteikről, valamint fizikai állóképességükről.

Az „elméleti” állomásokon megoldandó feladatok: számítógépes teszt feladatlap kitöltése, veszélyes anyagot szállító járművek jelzéseinek felismerése, annak balesete esetén jelzés leadása a tűzoltóságra, elsősegély-nyújtás különböző sérülések esetén, szelektív hulladékok gyűjtése volt.

Az ügyességi feladatoknál a fő cél az volt, hogy minél kevesebb hibával teljesítsék a diákok az állomáson előírtakat. Ezek: túlélőcsomag összeállítását követően mocsárjárás, védőruhába öltözve végigbújni egy kúszófolyosón, homokzsák töltése majd nyúlgát építése, menekülés „füsttel” telített épületből valamint puttonyfecskendővel célba lövés.

A felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági versenyt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság rendezte a Magyar Polgári Védelmi Szövetséggel együttműködve a Magyar Tűzoltó Szövetség és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülettel.

A megyei területi versenyeket a Polgári Védelmi Kirendeltségek (Barcs, Kaposvár, Marcali, Siófok) szervezték. Összesen 17 általános iskola és 10 középiskola csapata, összesen 135 diák nevezett. A megyei döntőn ma azok a csapatok vesznek részt, akik a területi megmérettetéseken első helyezést értek el.

A Somogy megyei forduló 8 állomásból álló versenypályáját idén is Kaposváron, a Városi Sportcsarnok területén rendezte be az igazgatóság.

A lakosság biztonságkultúrájának alakítását már fiatal korban érdemes elkezdeni, ezért kiemelt figyelmet fordít a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a fiatalok (10-17 évesek) biztonságos életmódra történő nevelésére. Fontosnak tarják, hogy a tanuló ifjúsággal megismertessék a biztonságot befolyásoló veszélyeket és a különböző magatartási szabályokat, továbbá elősegítsék az önvédelemre és mások mentésére irányuló készség kialakítását. Somogy megyében a tanulóifjúság katasztrófavédelmi felkészítése 16 iskolában csak tanórán, 28 iskolában csak szakköri foglalkozásokon történik. Tanórai és tanórán kívüli keretben pedig összesen 21 általános és szakközépiskolában foglalkoztatják a gyerekeket. A tanórai oktatás tantárgyakhoz kapcsolódóan (osztályfőnöki óra, technika, fizika, stb.) történik.

A vetélkedőn első helyen végző általános- és középiskolás csapat tagjai képviselik  Somogy megyét a 2011. május 13-14-i nagykőrösi, országos versenyen.


A jó hangulatú rendezvény eredményei:

Általános iskolák:

I. Általános Iskola - Csurgó
II. Általános Iskola - Balatonendréd
III. Kodály Zoltán Központi Általános Iskola - Kaposvár
IV. Mikszáth Kálmán Általános Iskola - Marcali

Középiskolák:

I. Berzsenyi Dániel Gimnázium - Marcali
II. Dráva-Völgye Középiskola – Barcs
III. Toldi Lakótelepi Általános Iskola és Gimnázium
IV. Krúdy Gyula Szakközépiskola és Szakiskola - Siófok

Címkék: általános iskola, katasztrófavédők, Berzsenyi, Csurgó, Marcali, kultúra