Sárközi Mátyás, a Londonban élő író, kritikus, műfordító, újságíró saját könyvtárának nagy részét – megközelítően 10.000 magyar és idegennyelvű kötetet - a siófoki bibliotékára hagyja.

Döntésének hátterében erős siófoki kötődése áll: gyermekkorának egy fontos időszaka ugyanis a balatonhoz, s azon belül Kilitihez köti. Édesanyja, Molnár Ferenc bohém drámaíró leánya, Sárközi Márta ugyanis Kilitin bújtatta a vészkorszak idején a kis Mátyást. A nagyapáról szóló legújabb könyvét egy jól sikerült irodalmi est keretében mutatta be április 7-én a Dániel Vendéglőben. Sárközi Mátyás, a „kétlaki szófuvaros”, sziporkázó stílusban mesélt 1956-os emigrálásáról, az angolok furcsaságairól, felolvasott, anekdotázott.

Az új épületben az író aprólékosan és szakszerűen gyarapított köteteiből egy külön részleget hoz létre a BRTK Könyvtár, Sárközi Mátyás-gyűjtemény néven. A szállítmányok hamarosan érkeznek a ködös Albionból, ahonnan a nagynevű író, igen gálánsan, saját költségén indítja útjára a könyvesládákat.

forrás: siofok.hu

Címkék: Sárközi, könyvátr, siofok, könyvek, kultúra