2011. április 20-án délután 3 óra tájban, a Kossuth tér felé ballagtam. A Kossuth téren egymást érték a Toldit éltető pólóba bújt fiatalok. A hurkapálcára tűzött zászló és lepedőre festett lobogó jelezte, hogy a sok összegyűlt fiatal itt és most a Toldi miatt érkezett. Persze nem a petrence rúddal Buda felé irányt mutató, rettenthetetlen magyar harcos megmentése volt a cél. A gimnazisták imádott iskolájuk erényeit szerették volna megmutatni a város lakóinak.

 

toldi_0420_1

A gyülekező tömegben népi viseletbe öltözött, táncolási szándékkal megjelent fiatalok, fejpántos, a hippi korszakot idéző lányok és lazán, atlétában feltűnő tini fiúk látványa egyértelművé tette mire is készülnek itt a toldisok. Aztán 15:10-kor varázsütésre egy toldis tanár megjelent a mikrofon előtt. Az összegyűltek tapssal és lábdobogó rigmusokkal éltették az iskolájukat. Majd egyik pillanatról a másikra, hirtelen az első sorokban álló toldis pólót viselő fiatalok táncolni kezdtek.

toldi_0420_2

A koreográfián látszott, hogy nem egész évben erre a fellépésre készültek. Aztán a táncosok eltűntek a színről, jöttek az a versmondók, énekkarosok mind abban a szellemben, hogy megmentsék az iskolát.

KÖZLEMÉNY

Stickel Péter: A Toldi marad

 

 

A Toldi iskola szakmai vezetőivel kedden lefolytatott négy és fél órás egyeztetés után a város garanciákat adott arra, hogy az iskola átszervezését sem a diákok, sem a szülők nem fogják megérezni. Nem kerül veszélybe sem az ott folyó pedagógiai program, sem a pedagógusok álláshelye.
A gyerekek továbbra is ugyanabba az iskolába, ugyanabba az osztályba járhatnak, ahová eddig és ugyanazok a pedagógusok tanítják majd őket, mint eddig. Rémhíreket terjeszt az, aki továbbra is az iskola megszüntetéséről beszél.


Stickel Péter

 

toldi_0420_3

toldi_0420_4

Címkék: toldi, kossuth tér, tiltakozás, gimnázium, kultúra, kaposvár