A rátétes a legősibb buzsáki hímzésminta. Piros, bécsi fehérrel. Novák Józsefné 14 évesen ismerkedett meg a rátétes motívumaival.

Buzsák3

Lenhoffer Istvánné azt mondja: még két másik hímzésfajta is ismert Buzsákban. Az egyik a vézás. Ott piros és fekete a domináns szín. A másik fajta pedig a boszorkányos. Ennek eredete a régi úri hímzésre vezethető vissza. Ez az egyik legbonyolultabb hímzésfajta.

Buzsák2


Riba Istvánné elmondta: készítenek Buzsákon tarisznyát, blúzt, tűpárnát, terítőket, sőt könyvjelzőt is díszítenek ezekkel a hímzésmintákkal. Buzsákon még a tablókon is fellelhetők ezek a motívumok. A legrégebbi tabló, 1967-ben készült, 44 éve. Itt még nem hímezték, hanem festették az ősi buzsáki motívumokat. Ma már viszont az összeset hímezik. Minden évben a végzősök tablóit a szülők, nagyszülők díszítik a buzsáki motívumkincsekkel.

Buzsák1

A Buzsáki Általános Iskola igazgatója, Góz Mihály azt mondja: felvetődött az előző képviselőtestületnél, hogy célszerű lenne levédetni, a hímzett tablókat, hisz országosan egyedülálló saját kincsükkel dekorálják iskolájukat, őrizik hagyományaikat. Jelenleg ez folyamatban van. Még nem tudják milyen formát alkalmazhatnak, hiszen ez nem egy találmány, ez egy szellemi termék. Az ötletet a polgármester is támogatja, ugyanis az egyedi hímzéstechnikát egyre kevesebben művelik a faluban.

Buzsák4

Kara Lajos buzsáki polgármester szerint az a baj, hogy a következő generációban sokkal kevesebben vesznek részt, mint az eddigiekben. Valamikor régen még üzletszerűen végezték. Most egyre kevesebben varrnak már a településen. Ha teszik, akkor is csak az idelátogató vendégeknek.

Mindhárom hímzésfajta legszebb darabjai a Tájház állandó hímzéskiállításán is megtekinthetőek. Itt még díszes halottas lepedőt és több száz éves, ősi motívumokkal díszített ruhaneműket is láthatnak az érdeklődők.

Címkék: levédetné, tarisznya, hímzés, tabló, Buzsák, kultúra