A tárgyalásokat már a múlt évben megkezdték. A már a múlt évben megkezdődött egyeztetés sikerrel zárult - mondta az iskola működtetéséről folytatott tárgyalások eredményéről Fülöpné Kesztyűs Ágota polgármester. Hozzátette: az önkormányzat mintegy 120 millió forint éves költségvetésének csaknem a fele, 55 millió forint az iskola fenntartásához szükséges összeg, s ezt már nem tudják tovább vállalni.

Az ősztől egyházi kezelésbe kerülő iskolára ezentúl a korábbi költségek húsz százalékát kell költenie az önkormányzatnak, ami nagy könnyebbséget jelent - közölte a polgármester, aki a mostani gondok egyik okát a szabad iskolaválasztás lehetőségében látja. Egy iskolányi gyereket vittek el azóta a faluból - jegyezte meg, hozzátéve: ezzel nem számoltak.

A 750 lakosú falu iskolájában jelenleg 70 általános iskolás tanul, az óvodába 33 gyerek jár. Nagy többségük halmozottan hátrányos helyzetű - az iskolások mindegyikének térítésmentesen biztosítják az étkezést - a szülők közül sokan munkanélküliek.

A helyzet ismeretében nagyon sokaknak gondot jelentett volna az iskola bezárása - hangsúlyozta a Fülöpné Kesztyűs Ágota, aki az önkormányzat komoly erőfeszítéseként, a működtetést vállaló baptista iskola vezetésének pedig humánus segítőkészségeként értékelte, hogy sikerült közösen megoldást találniuk az iskola megmentésére.

Forrás: HVG

Címkék: Nikla, nem, bezárás, nyitva, oktatás, kultúra