A belvárosban már kora reggel együtt a fiatalság, de nem mindenki az iskola felé veszi az irányt. A restiben épp nincs senki. Ám nem kell messzire menni, hogy iskolakerülőkbe ütközzünk. A közeli parkban találkozunk két fiatalemberrel, akik reggel fél tízre már elfogyasztottak egy üveg bort is - közterületen, így szabálysértési feljelentést tesznek a rendőrök.

A fiatalok körében közkedvelt plázában tucatnyi fiatallal találkozunk. Két lány az igazoltatáskor azt mondja: orvoshoz készülnek, mert fáj a torkuk. Ehhez képest itt ücsörögnek - minden iskolakerülőnek van egy "jó" válasza.


- Amióta tudják a gyerekek, hogy rendszeresen jár a rendőrség és a gyámhatóság csellengőket keresni, sőt a reggeli órákban italmérőhelyeket is ellenőrzünk, arra s volt precedens, hogy láncszerűen ment közöttük a hír, hol jártunk már és mely "egységekben" nem - mondta el a kaposvári szociális és gyermekvédelmi iroda főmunkatársa, Battyányi Beáta.

Tíz óra ötven, Berzsenyi park. Itt is nyugodtan ücsörögnek a diákok iskolaidőben, a tavaszi napsütés még inkább csábítja őket. Pedig a mulasztást ebben a tanévben már a korábbiaknál szigorúbban büntetik. Tíz igazolatlan óra után az iskola értesíti a szülőt és a jegyzőt, ötven ilyen hiányzás után pedig a családi pótlékot is megvonják, s a gyámhatóság védelem alá helyezi a gyereket.

Kaposváron az idei tanévben már hatvanöt diáknak van ötven óra feletti igazolatlan hiányzása. Siófokon eddig hat, Marcaliban kilenc, Nagyatádon pedig négy tanuló csatlakozott az "ötvenesek klubjához" ebben a tanévben.

- Nagyon fontos, hogy a krónikus iskolai hiányzókat, amennyiben igazolatlanul vannak onnan távol, szemmel tartsuk - hangsúlyozta a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferense, Bíró Gábor -, így megelőzhetjük azt, hogy esetleg bűncselekmények elszenvedőivé, sértettjeivé váljanak, netán ők kövessenek el bűncselekményeket.

Címkék: iskolakerülők, csellengők, családi pótlék, pláza, szabálysértés, kultúra