Van, aki cukrászatban, van, aki kutatásban, van, aki biológiában, és vannak, akik a matekban értek el országos sikereket. S ez csak néhányan a kaposvári tehetségek közül. De ehhez kellenek olyan tanítók, akik észreveszik a tehetséget. A lehetőségekről tanácskoztak ma a pedagógusok.

Giber Vilmos, a Klebelsberg Kollégium igazgatója szerint szakítani kell az egyenlősdivel. Nem vagyunk egyformák. A pedagógusok azt mondják: a tehetség mindenkiben ott van, csak észre kell venni.

Benczéné Csorba Margit Bárczi Gusztáv Módszertani Központigazgatója úgy véli: nemcsak a többségi óvodákban és általános iskolákban vannak tehetségek, hanem a gyógypedagógiai intézményekben is. Hiszen a paralimpiákon és egyéb világversenyeken úszóink és atlétáink képviselik az országot.

Kaposvár 20 millió forinttal támogatja a tehetséggondozást az oktatási intézményekben. Szita Károly polgármester elmondta: nagyon sok tehetség van és nagyon sok tehetséges pedagógus. A város 300 éves közoktatási múltja késztet arra, hogy a tehetséggondozás továbbra is kiemelt feladat legyen.

A tanácskoztak a Kodály iskolában is. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna főigazgató kiemelte: Kaposváron a tehetségnevelés emelt szintű képzésben zajlik, elkülönített nevelésben, például emelt szintű testnevelés oktatás, ének-zenei oktatás, nyelvi-kommunikációs oktatás.

A szakemberek megállapodtak: tehetségszűrő rendszert dolgoznak ki és mentorokkal foglalkoznak a különleges képességű gyerekekkel.

Címkék: mentorok, tanácskozás, kultúra, pedagógusok, tehetség, képzés