Kaposvár és a megye vezetése is támogatja a kormány adósságcsökkentő csomagját. A somogyi megyeszékhely a Széll Kálmán Tervhez hasonló foglalkoztatási programot valósít meg idén. Az oktatás területén is változásokat tervez a kormány: az egyik kaposvári középiskola igazgatója szerint ezzel megoldódhat például a magatartászavaros gyerekekek problémája.

Hét területet jelölt meg kedden Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, ahol átfogó változtatásra van szükség. Az egyik ilyen a közfoglalkoztatás. Kaposvár idei akciótervében kiemelt szerepet szán ennek a területnek - mondta el Szita Károly polgármester. A város első embere hozzátette: azt az alapelvet képviseli, amit mi is, hogy minden dolgozni tudó kaposvári munkához tudjon jutni, segélyt csak az kapjon, akinek az egészségügyi állapota olyan, hogy nincs megfelelő munka számára, vagyis a segély ahhoz jusson, aki valóban rá is szorul.
A megújuló közmunkaprogramban 1000 embert foglalkoztatnának a somogyi megyeszékhelyen. A megyei közgyűlés elnöke szerint az új program az önkormányzatoknak és a gazdaság szereplőinek is kiutat jelenthet.
Gelencsér Attila a közmunkások értelmes nagy beruházásokban vehessenek részt, miközben a településeken nem tudnak az embereknek munkát adni, csak pénzt a közmunkaprogrammal, ugyanis közben árvizek, belvizek, gátak, utak hiánya jellemzi az országot, amit egyébként közmunkában kiválóan meg lehetne csinálni.
Az oktatás területén is több változást tervez a kormány. 18 év helyett 15 éves korig kellene kötelezően iskolába járni. Az egyik kaposvári szakközépiskola igazgatója támogatja a kormány tervezetét.
Az Eötvös Lóránd Műszaki Középiskola igazgatója, Horváth Miklós szerint azok a gyerekek, akik nem akarnak tanulni, rosszalkodnak, rendetlenkednek, gátolják a pedagógust, az osztálytársait a rendelkezés szerint nem kell bent tartanunk.  
A kormány júliusig felülvizsgálja a korkedvezményes nyugdíjazás rendszerét, valószínűleg ez megszűnik a rendvédelmi szerveknél. Újraírják a rokkanttá nyilvánítás szabályait. Somogyban 2010-ben csaknem 12 ezer korhatár alatti rokkantsági nyugdíjas élt. Ez a megye össze nyugdíjasának hetede.

Címkék: kultúra