Óriási az igény a honvédelmi oktatásra, a műszaki szakközépiskola szeptemberben induló új képzésére 105 fiú és 26 lány jeletkezett.

A kisbajomi Rubecz Fanni azt mondja: szeret sportolni. tetszik neki ez a szak. Azért is, mert jó lehet vele keresni. A katonaélet persze még messze van, a felvételizők közül csak 30-an tanulhatnak ősztől a honvédelmi szakon. Most felmérték, ki alkalmas erre a pályára.

A Toldi lakótelepi általános iskola diákja, Balogh Dániel szerint a mai világban lehet, hogy egy kifizetődő állás lenne, de meg kell felelni az elvárásoknak. Van, akinek gyerekkori álma a katonai pálya. Így a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulójának, Borbás Viviennek is. Azt mondja: érdekli, milyen lehet, ha valaki tényleg a saját hazájáért küzd.


Az új képzés a Honvédelmi Minisztérium, a kaposvári önkormányzat és az Eötvös szakközépiskola együttműködésének köszönhetően jött létre.
Az Eötvös műszaki szakközépiskola igazgatója, Horváth Miklós azt mondja: a legfontosabb számunkra, hogy a hazafias nevelésnek nagyszerű színtere lesz ez a szak.  Az országban 22 iskolában működik ilyen képzés, de az itt tanuló fiataloknak nagy előny lehet, hogy Kaposváron működik a Boconádi logisztikai ezred -tette hozzá az igazgató. Aki szerint ezek a fiatalok kiemelt testnevelés foglalkozást, rendvédelmi, önvédelmi ismereteket, katonai alapismereteket és a Nemzetvédelmi Egyetem által olyan jól kidolgozott tematikát kapnak, ami kevés tantárgyra mondható el.
Hozzátette: a többi osztály oktatásába is szeretnék becsempészni ezeket az alapismereteket.

Címkék: kultúra