Az 1937-es Citroenhez nem volt könnyű az alkatrészeket beszerezni. A pécsi Keresztúri Péter négy és félig dolgozott rajta. Most viszont az utolsó csavarig megújult. Még a sokat látott szakemberek is elámultak, amikor a minősítőre került.

Nézze meg videónkat!

Punik László kaposvári veteránminősítő szerint igyekeztek az eredeti akkumulátort, vezetékköteget eredeti festést visszahozni. Azt mondja: ritkán szokták megadni a 100 pontos értékelést, de ez a Citroen nagyon jól fel van újítva, és korhű anyagokkal, korhű technikákkal oldották meg.
Egyre többen szeretnek bele ezekbe a muzeális darabokba. A pénteki minősítésen sorban álltak a régebbnél-régebbi, de annál makulátlanabb külsejű darabok.
A minősítésen belül vizsgáljuk a jármű eredetiségét, esztétikai megjelenését, motor alváz számot. Ez egy eredetiségvizsgálatnak megfelelő minősítés - mondta a veteránautós és motoros szövetség hálózati igazgatója, Lakatos Miklós.
Somogyban csaknem 300 veteránautónak van műszaki vizsgája. De a garázsokban háromszor ennyi is állhat. Ezek a muzeális járművek több előírás alól felmentést kapnak. Műszaki vizsgájuk öt évig érvényes.
A megyei közlekedési felügyelőség vezetője, Bajók Sándor szerint például a légszennyezés, zajterhelés vonatkozó előírások miatt ezeket a járműveket nem is kell környezetvédelmi felülvizsgálatra vinni, úgynevezett zöld kártya nincs ezeknél a járműveknél.
Ez azt jelenti, hogy idős koruk ellenére még szmogriadó esetén is bárhova behajthatnak. Sőt, súlyadót sem kell utánuk fizetni. A biztonságuk azonban nem mindig felel meg a szabályoknak, ezért néhány típus csak sebességkorlátozással közlekedhet.

Címkék: kultúra