Csaknem százan emlékeztek Berzsenyi Dánielre  hétvégén Niklán. A magyar klasszicizmus egyik legnagyobb alakja 175 éve hunyt el. Berzsenyi Dániel ükunokája, báró Ungar Gaston szerint Berzsenyi annyira közismert, hogy 33 nyelvre fordították le. Még Japánban is oktatják a nagy világklasszikusok között.Az író ükunokája örül, hogy elődje méltó helyet foglal el a magyar irodalomban, és hogy még annak szülőföldjéről, Egyházashetyéről is érkeztek a megemlékezésre. Irodalomkedvelők és művészeti társaságok is elhelyezték koszorújukat a magyar Horatius nyughelyén. A Berzsenyi Társaság szerint több szempontból is kulcsfontosságú volt ez az esemény.Berzsenyi szelleme, éppen az a szellem, ami itt mai is ide hozta az embereket a temetőbe, ez a szellem talán, talán sikerül, hogy megmentse ezt az iskolát. Ez volt az üzenete számomra a mai ünnepségnek -mondta a Berzsenyi Társaság közművelődési alelnöke, Király Zoltán.

Ahogy arról korábban beszámoltunk: anyagi nehézségek miatt júniustól lakat kerül a költőről elnevezett intézményre. Ennek elkerülése érdekében 9 irodalmi és írószervezet összefogva kérte levélben az oktatási kormányzat segítségét. A probléma megoldódni látszik. Az iskolát ugyanis a baptista egyház által működtetett bodrogi iskola karolná föl. Erről azonban még csak tárgyalnak. Dénes Gábor niklai tanár szerint ha véletlenül úgy alakul, hogy nem lesz iskolájuk, akkor is ápolni fogják berzsenyi kultuszát.  

Anyagi gondokkal küzd Berzsenyi egykori lakhelye is. A 200 éve épült lakóház ma múzeumként fogadja a látogatókat. A költő személyes tárgyai, és verseinek kéziratai is megtekinthetők itt. Ezt azonban egyre kevesebben teszik.A Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum gondnoka, Darabos József azt mondja: óriási megélhetési problémák vannak a társadalomban. Ez látszik a Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum látogatottságán is. Két év alatt csaknem felére csökkent a látogatók száma. Idén pedig alig több mint félszáz vendéget fogadtak. A múzeum gondnoka hozzátette: támogatás hiányában hamarosan ők is az iskola sorsára juthatnak.


Címkék: kultúra