Amikor reggel az óra a nyolcat ütötte, a diákok az első karaktereket. A Noszlopy közgazdasági szakközépiskola idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, ezért tartanak most maratoni gépíró versenyt.
Dr. Haraghné Pável Magdolna igazgató-helyettes elmondta: akinek ez a szakmája, az egészen a 12. évfolyamig, érettségiig műveli ezt a műfajt, ötödéven is tanulják és nagyon komoly vizsgákat tesznek belőle.
A tizedik évfolyamon percenként 90 leütés az alapkövetelmény. A többség ennél jóval többre képes: tíz perc alatt 3000 karakterre. A diákoknak most egy közgazdasági témájú szöveget kellett gépelniük.
Pálos Tamásné munkaközösség-vezető azt mondta: olyan szöveget próbált keresni, ami a nehézségét tekintve mindegyik osztályban tanulóknak megfelel. Nem túl nehéz, nincs tele különleges írásjelekkel, tulajdonnevekkel, aminek az írása gördülékenyen megy. A cél, hogy 24 óra alatt minél több karakter kerüljön a számítógépbe. Lehetőleg kevés hibával, külön értékelik majd az iskola legjobb gépelőjét.
Az igazi kihívás, hogy a tanulóknak éjszaka is helyt kell állniuk. Péntek reggelre biztosan több könyvre való karaktert gépelnek be.

Címkék: gépírás, éjszaka, diákok, verseny, kultúra