rippl ronai

150 éve született Kaposvár legjelentősebb, Európában is számon tartott művésze, Rippl-Rónai József. A város rá emlékezve 2011-et Rippl-Rónai évként ünnepli, s ennek megfelelően több olyan eseményt szervez, amely ráirányítja a figyelmet méltán híres festőművészünkre.

- Kaposvár számára soha vissza nem térő alkalom, hogy a festőóriás munkássága és városunk neve a köztudatban elválaszthatatlan egységként kapcsolódjon össze. Éppen ezért az idei rendezvényeinket ennek jegyében tartjuk meg - mondta a sajtótájékoztatón Szita Károly polgármester, utalva akár a Festők Városa Hangulatfesztiválra, vagy éppen a szintén megújuló Együd Árpád Művelődési Központ átadására, amelynek keretében nagyszabású Rippl-Rónai kiállítást szervez a város.

Az emlékév egyik legjelentősebb mozzanata egy nagy beruházás, egy régóta dédelgetett álom megvalósítása: idén megújul a festő Róma-hegyi villája. A jelenlegi épület és műterem mellett a felújítás során helyet kap a parkban egy új, akadálymentes, föld alá süllyesztett látogatóközpont is, ahol akár emléktárgyakat is vásárolhatnak az érdeklődők.

Létrejön egy kiállítótér is, amely alkalmas lesz irodalmi és zenei estek rendezésére. A beruházás során teljes egészében rekonstruálják a most még elhanyagolt parkot, rendbe teszik a Méhesházat, valamint parkolókat alakítanak ki.

Az átépítés és felújítás teljes költsége csaknem 240 millió forint, amelyet Somogy megye önkormányzata, Kaposvár és az Európai Unió együttesen finanszíroz.

- Rippl-Rónai munkássága nemcsak Kaposvár, hanem egész Somogy megye számára hatalmas kincs, s a villa fenntartójaként magától értetődő volt, hogy oroszlánrészt vállalunk ebből a beruházásból, azt a célt szolgálva, hogy ezt a csodálatos életművet, kincset megismertessük minden Somogy megyei emberrel, kaposvárival és hozzánk érkező turistával - fogalmazott Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke.

A művészet iránt érdeklődő városlakók és vendégek nem pusztán a konkrét eseményeken találkozhatnak a művész munkásságával, hiszen hamarosan molinókon, kandelábereken is láthatók lesznek Rippl-Rónai festményei. A sétálóutcán emléktárgyakat lehet majd vásárolni, a múzeumban eddig szakemberek kalauzolják a látogatókat, pedagógusok ismertetik meg a gyerekekkel a festő munkásságát.

 


Tekintse meg a látványterveket!Tekintse meg a látványterveket!Tekintse meg a látványterveket!Tekintse meg a látványterveket!Tekintse meg a látványterveket!Tekintse meg a látványterveket!
Tekintse meg a látványterveket!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

Címkék: Rippl-Rónai József, emlékév, villa, kultúra