A több mint kétszáz éves múlttal rendelkező iskolát 1806-ban Esterházy Miklós alapította, azonban a Kossuth téren álló épületet kinőtte az ifjúság, ezért 1898-ban költözött mai helyére. A Táncsics Mihály Gimnázium nevet 1948-ban kapta. Évente átlagosan több, mint 800 diák tanul itt. A diákok 25 osztályban 56 tanár segítségével próbálják magukévá tenni a tudást, ami felkészíti őket a nagybetűs életre.

- Sikereink záloga három összetevőből áll: első helyen említeném azt, hogy kitűnő képességű tanulók jelentkeznek hozzánk, illetve kitűnő képességű tanulók járnak ebbe az iskolába. Az iskola beiskolázási átlaga az elmúlt öt év átlagában 4,6-es volt - mondta el Reőthy Ferenc a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója.

Az iskola jelenlegi átlaga 4,2 felett van, az érettségi átlagok pedig 4,4-4,5 körüliek. A gimnáziumban különböző speciális képzéseket szerveznek, indítanak matematika tagozatos osztályt, biológiát, angolt, németet, magyart és történelmet. Kiemelt helyen kezelik az informatika oktatást is.
- Azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb az igény az informatika tanulására, és látjuk, hogy több osztályban vannak olyan gyerekek, akik jók programozásból, vagy alkalmazói ismeretekből, nekik szeretnénk speciális képzést biztosítani, hogy versenyeredményeket érjenek el, illetve, aki nem versenyezni akar, annak is a későbbi életéhez hasznos ismereteket tudjunk adni - mondta el Kovács Ágnes- informatika-matematika szakos tanár.

Ezen kívül számos idegen nyelv tanulására van lehetőség. Az angolt, a németet, a franciát, a spanyolt, a latint, az oroszt, valamint az olaszt, sőt a következő tanévtől a japán nyelvet is elsajátíthatják a diákok. A természettudományos képzésre is nagy hangsúlyt fektet az iskola, így a fizika, biológia és a kémia sem szorul háttérbe. A matematika miatt is sokan választják a Táncsicsot. A magyar és a történelem magas színvonalú oktatása is hozzájárul a megfelelő neveltségi szint eléréséhez. Az iskola vezetői szerint az érzelmi intelligencia is fontos, hiszen ettől lesznek a diákok később igazán sikeresek. Osztályfőnöki órák keretében erre nagy hangsúlyt fektetnek. Sportolásra is számos lehetőség van: rendszeresen szerveznek túrákat, kirándulásokat.

A táncsicsos diákok sokat köszönhetnek Vály Jánosnak, aki segítette az anyagi alapok előteremtését és támogatta az iskola működését, valamint végrendeletében saját könyvtárát is a gimnáziumra hagyta. A Táncsics gimnáziumban sok híres magyar ember végezte tanulmányait, többek között az egykori névadó Somssich Pál, Nagy Imre, Boross Péter, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Kunffy Lajos, Fekete István, Fodor András és még sokan mások. Ám az iskola nagysága nemcsak a híres diákokban nyilvánul meg, hanem a több generációra visszatekintő táncsicsos családokban.

A Táncsics gimnáziumban jó a kapcsolat a pedagógusok és a tanulók között. A diákélet is sokrétű és színes az iskolában. A Táncsics Mihály Gimnáziumban működik az Arany János Tehetséggondozó Program, ami esélyt ad a hátrányos helyzetű diákok továbbtanulására és a kulturális fejlődésre. A Táncsicsban a médiát kedvelő diákok is megmutathatják, mire képesek. Az újságírás szerlmesei a Voluntas című iskolaújságban, a rádiózni vágyók pedig a Táncsics Rádióban mutatkozhatnak be. Emellett a gimnázium kiemelkedő vegyeskarral is dicsekedhet.

 

 

Címkék: képzés, színvonal, Pályaválasztás2011, Táncsics Mihály Gimnázium, oktatás, iskola, kultúra, kis szines