A kaposvári művelődési központ négy szinten, összesen mintegy ötezer négyzetméteren, a kornak megfelelő, érdekes építészeti megoldásokkal és jelentősen kibővült funkciókkal születik újjá. Kaposvár új kulturális centrumát 2011 őszén vehetik birtokba a látogatók.

3.270 köbméternyi beton és 360 tonna betonvas. Akár ezzel a két számmal is érzékeltethető, hogy mekkora munkát végzett a kivitelező az elmúlt fél évben az Együd Árpád Művelődési Központ megújuló épületén. Az építkezés még a kemény tél beköszönte előtt fordulópontjához érkezett, az épület elérte legmagasabb pontját.

- Nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor elhatároztuk, hogy Kaposvárt a régió kulturális fővárosává tesszük. Ehhez pedig infrastruktúrát kell építenünk, amelynek csak egyik eleme az Együd átépítése. Mellette meg kell említenünk a nemrégiben felújított és már működő Szivárvány Kultúrpalotát, valamint a szintén felújítandó Rippl-Rónai villát és a Csiky Gergely Színházat - mondta a bokrétaünnep alkalmából tartott helyszíni ünnepségen Szita Károly polgármester.

 


Kattints a galériához!Kattints a galériához!Kattints a galériához!Kattints a galériához!Kattints a galériához!Kattints a galériához!Kattints a galériához!Kattints a galériához!
Kattints a galériához!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A beruházás városlakók számára is látványos szakasza most kezdődik, az új kulturális centrum a szakemberek keze nyomán lassan felveszi végső formáját. Jelentősen előrehaladtak a különböző építőmesteri és szakipari, valamint épületgépészeti és elektromos szerelési munkák. A homlokzaton nagy erőkkel végzik a függönyfal szerelését, az acélszerkezetek beillesztését, a vízszigetelési és gépészeti alapszerelési munkát. Tart a nyílászáró szerkezetek szerelése, és folyamatban vannak a hő- és hangszigetelési munkálatok is – összesen mintegy nyolcvan szakember dolgozik az épületen.

 

Az Együd Árpád Művelődési Központ új épületének munkálatait a HÉROSZ Építőipari Zrt, a ZÁÉV Zrt. és az OTP Ingatlan Zrt. alkotta Agóra-Kapos konzorcium végzi. Az építés befejezési határideje jövő április, az épület pedig várhatóan 2011 őszétől lesz látogatható, s akkor vehetik birtokba a közművelődési szakemberek, a művészeti csoportok és a csaknem negyven civil szervezet is.

Kaposvár önkormányzatának szándéka szerint a városi művelődési ház az átépítés után a jelenleginél több mint kétszer nagyobb területen, fejlettebb infrastruktúrával szolgálja majd a közművelődést és a szórakozásra vágyók igényeit. Az önkormányzat azt várja az 1,8 milliárd forintba kerülő, az Európai Unió által támogatott beruházástól, hogy a kialakuló új kulturális centrum a képzési-oktatási feladatokon és térségi szolgáltatási funkciókon túl váljon a kaposváriak és az egész térség lakói számára a kulturális fogyasztás és szórakozás terévé.

Címkék: Együd, építkezés, kultúra