Ezt a szerdán megalakult Regionális Tanácsadó Testület ülésén jelentették be. Elhangzott: a jövőben bővítik a pedagógusok és egyetemek közti együttműködést, valamint a tovább-, és átképzések listáját is.

A Kaposvári Egyetem szakképzési igazgatója azt mondja: zömmel hiánypótló szakokat indítanak. Az ügyvitel-tanári például a bolognai rendszer bevezetése óta nincs az országban.

- Ha ezt sikerül elfogadtatni, akkor egyedüliek leszünk az országban, akik ügyvitel-tanár szakos tanárokat képezünk - mondja Hajdicsné dr. Varga Katalin, szakképzési és akkreditációs igazgató.

egyetem

De egyebek mellett kommunikációs, magyar tanári és környezet-szakmérnöki mesterképzésre is jelentkezhetnek majd a tanulók.

- Mi ennek a filozófiának a lényege? Csomó olyan képzés: okj-s, felsőfokú szakképzés, amit a helyi szereplőkkel szeretnénk közösen szolgáltatni - indokolta a döntést prof. dr. Szávai Ferenc rektor.

Ezek megvalósítása érdekében összefogott az egyetem és a térségi szakképző központ. Az együttműködést szerdán írták alá.

- Tudtommal ilyen még nem született az országban, tehát országosan elsők vagyunk. Egyetlen egyetem és térségi integrált szakképző központ ilyen közvetlen együttműködési megállapodást nem kötött még egymással - mondta Szamosi Lóránt, a TISZK megyei igazgatója.

A tanácskozáson elhangzott: az új szakok listáját januárban adják a szenátus elé, és várhatóan egy-két éven belül a diákok már tanulhatnak is az új szakmákban.

A jelenleg meghirdetett szakokat itt olvashatod.

Címkék: oktatás, felsőoktatás, Kaposvári Egyetem, kultúra