Akár ki is kapcsolhatják a villanyt és a gázt a kaposszerdahelyi óvodában és iskolában. A település ugyanis hónapok óta nem fizeti a gyerekek utáni támogatást az intézményi központnak. Kaposmérőben a nemfizető községek miatt már csaknem 20 millióra rúg a kintlevőség. Lassan a település saját tartalékait is feléli emiatt.

Kaposszerdahely

Most még melegben játszanak a gyerekek a kaposszerdahelyi óvodában. Az önkormányzat tartozása miatt azonban még az is előfordulhat, hogy heteken belül nem lesz fűtés. A szülők remélik, hogy nem a gyerekek isszák meg a levét a pénzügyi kérdésnek

Kaposszerdahely is egyike annak a 11 településnek, amelyek tavaly létrehoztak egy társulást az oktatási intézmények fenntartása érdekében. A központnak Kaposmérőt választották. Az állami normatívát megkapják, de az a kiadások csupán 60 százalékát fedezi. A többletköltséget a községek egészítik ki, ha tudnak fizetni. Kaposszerdahely most több mint 9 millió forinttal tartozik. A falu új polgármestere hetek óta azon dolgozik, hogy mielőbb, legalább részletekben fizetni tudjon a település. Ennek érdekében eladtak egy gépkocsit, megszorítást terveznek az önkormányzati telefonhasználatban, és a sportban is.

Kaposmérő a kintlevőségek miatt lassan feléli tartalékait. A 11 település ugyanis csaknem 20 millió forinttal tartozik. Prukner Gábor polgármester elmondta: ha rákényszerülnek, a nem fizető intézmények számláit nem fogják rendezni. Így az adott oktatási intézményben nem tudnak oktatni.

A másik megoldás, hogy inkasszóval leemelik a tartozást a tartozó települések számlájáról. Ezzel viszont a községet lehetetlenítik el. A települések polgármesterei már azon gondolkodnak, mikor bontsák fel a társulást. Azt mondják: ez a rendszer  hosszútávon nem tartható így fenn.

Címkék: Kaposmérő, oktatás, Kaposszerdahely, kultúra