Vasárnap délután elhunyt a somogyi származású Polgár László, Kossuth- és Grammy-díjas operaénekes. A művészt életének 64. évében érte a halál Zürichben.

Polgár László 1947. január 1-jén született Somogyszentpálon. 1971-ben debütált az Operaházban Verdi: Rigolettojában, Ceprano gróf szerepében.

Külföldön 1978 novemberében lépett fel először, amikor Hamburgban Mozart Szöktetés a szerájból című művének Ozminjanként tűnt fel a színpadon. Kis szerepek sorát énekelve fokozatosan vált vezető énekessé.

Hangját a kritikusok sötét árnyalatokban gazdagnak és bársonyosnak tartották. Az operairodalom számos basszusszerepében nyújtott emlékezetes alakítást - írja az Operaház honlapja.

A világ minden táján fellépett, Bartók Kékszakállúját énekelte Athénben, Chicagóban, Drezdában, Koppenhágában, Londonban, Prágában, Tokióban és a milánói Scalában egyaránt.

A világ legismertebb operaházaiban szerzett elismerést különlegesen mély basszusával. A Grammy-díjas operaénekes 1991 óta volt a Zürichi Opera tagja, és egy ideje megbecsült tanára a ház tekintélyes stúdiójának.     

A Kossuth-díjat 1990-ben ítélték oda számára, 1997-ben pedig beválasztották a magyar halhatatlanok közé. 1999-ben elnyerte a Grammy-díjat a Kékszakállú herceg vára 1998-ban kiadott CD-jén nyújtott teljesítményéért. Utolsó budapesti fellépésére 2010. június 28-án, az Operaház évadzáró-nyárköszöntő gálaestjén került sor.

Polgár Lászlót a Magyar Állami Operaház Budapest saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Címkék: Polgár László, kultúra