egyetem

Ha nem érkeznek be pénzek ez tovább növekedhet. Az egyetem új vezetése tiszta lappal akar indulni. Ezért egy bizottság világítja át a campus működését. Addig spórolnak és remélik, nem lesz szükség elbocsátásokra.

Egyre többen érdeklődnek a Kaposvári Egyetem iránt. 300-al többen jelentkeztek ide, mint az előző években, 1200-an. Az új vezetés hallgatóbarát egyetemet tervez. Kialakítanának egy infoparkot valamint egy felnőtt oktatási rendszert, idegen nyelvi képzéssel. A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott: ehhez a működtetésüket kell erősíteni.

Ez ugyanis veszélybe került. Kérdéses, hogy lesz-e pénz hatékonyan működtetni a pályázatból létrehozott beruházásokat. Kevés az állami támogatás és megnyert pályázati pénzeket is zárolt a kormány. Ez utóbbi az egyetemnek több száz millió forintos kiesés. Kintlevőségiek is vannak. Emiatt ők sem tudnak fizetni szállítóiknak. Ráadásul a Somssich utcai kollégiumot sem tudták értékesíteni. Az augusztusi hiány tetemes.

- Ez romlani fog valószínűleg ez a 214 milliós összeg, havi 30-50 millió forinttal romlani fog. Sok mindentől függ, hogy érkezzenek be a bevételeink mezőgazdasági tevékenységből, hogyan tudunk bevételre szert tenni, a meglévő  készletek értékesítésétől - mondta Légrádi Zsolt megbízott gazdasági főigazgató.

Ha a hiány eléri a költésvetés 3,5 százalékát, kincstári biztost rendelnek az egyetemre. Tömeges létszámleépítést egyelőre nem terveznek. Ha az intézményt központilag más egyetemhez csatolják, akkor bármi előfordulhat, mondja a rektor. Hozzátette: tiszta lappal akarnak indulni.

- Lesz egy gazdasági vagyon jogi és jogi átvilágító bizottság, aki megnézi ugyis hogy feksőoktatásilag, szerkezetileg is jól működik-e az egyetem és amikor kimondja, kell hogy egy külső szakértő lássa egy külsős mondja el, tegye le az asztalra, akkor tudunk stratágiában gondolkodni - mondta Prof. Dr. Szávai Ferenc, rektor.

Az egyetem vezetése szerint a jövőben az is elfordulhat, hogy bankok és magántőke kezébe kerül az ország campusainak irányítása.

Címkék: Szávai Ferenc, Légrádi Zsolt, Kaposvári Egyetem, kultúra