Rátóti Zoltán kettős örökségnek kíván megfelelni. Az egyik a Kaposvár-jelenség, a legenda, ami a múlté. „Nem legendát kell ápolni-őrizni, hanem friss, élő, a jelenben érvényes, minőségi előadásokat létrehozni.” -írja pályázatában. A másik örökség Schwajda Györgyből következik. „A száraz tényeken túl azt is ki kell mondanom, hogy a schwajdai örökség tiszteletben tartása számomra nem pályázati kényszerűség, hanem büszkén vállalt feladat.”

A Kaposponton indított szavazás alapján több mint száz olvasónk szerint nincs szükség semmilyen rendhagyó jelenségre, csak színvonalas előadások kellenek a teátrumba. Mint ismert: Rátóti szerint ha az anyagiak engedik kettő új stúdióelőadást is tervez az évad második felében. A többi között Molnár Piroska és Koltai Róbert is színpadra áll, valamint nyolc új bemutató várható és több darab műsoron marad.

Kevesebb mint félszáz olvasónk voksolt arra, hogy más idők járnak, az igazi az lenne, ha a színház hagyományos szerepe mellett létrehozna egy mai, új, egyedülálló jelenséget.

„Szándékom szerint az általam vezetett színház jókedvű, lendületes, nyitott, izgalmas, professzionális, sokszínű, színházi tradíciókat őrző, ünnepi, oktató-szórakoztató, családi színház, ahol elérendő cél a kulturális identitás erősítése, a kultúra felmutatása, érthetővé tétele. Olyan előadásokat szeretnék létrehozni, amik által a nézők újra rácsodálkoznak a szó erejére, nyelvünk gazdagságára.”

A Kapospont elenyésző számú olvasója szeretne az új igazgatótól egy olyan „politizáló-színházat”, amilyen régen, a Kaposvár-jelenség idején volt.

Címkék: Rátóti Zoltán, Csiky Gergely Színház, kultúra