Egy év alatt csaknem 10 százalékkal nőtt a felsőfokú végzettséggel rendelkező pályakezdők száma a megyében. Baranyai Ajda anglisztikából és történelemből szerzett diplomát idén. Több állást is megpályázott. Még hirdetést is adott fel, sikertelenül.

munkavállalás

- Itt Magyarországon meglehetősen szűkösek a lehetőségek. Szegeden is és Kaposváron is kerestem munkát, de szinte lehetetlen állást találni. Nem vagyok válogatós, bármit elvállalnék - fogalmazott a fiatal lány.

Angolból felsőkú nyelvvizsgája van, ezért úgy döntött: külföldön próbál szerencsét. Nem a szakmájában, hanem a vendéglátóiparban fog dolgozni. Az EURES tanácsadója azt mondja, havonta több mint 200 fiatal keresi meg hasonló problémával.

- Azt tapasztaljuk, hogy a hazai felsőoktatási képzés illetve a hazai munkaerőpiaci kínálat most nincs egymással összhangban, tehát sok fiatal végez olyan szakokon és kap olyan diplomát, amellyel egyszerűen hazánkban nem tud elhelyezkedni - közölte Friss Zoltán, regionális munkaügyi központ EURES tanácsadója.

Ausztria, Németország, Írország és az Egyesült Királyság. Itt talál munkát a pályakezdők zöme. Azonban nem mindegyik diplomával könnyebb a boldogulás külföldön, mint idehaza.

- A diplomák Uniós elismertetése még nem minden esetben automatikus, tehát viszonylag még olyan kevés szakma ágazat van, ahol a magyarországi szakmai végzettséget automatikusan elismerik - tette hozzá Friss Zoltán.

A mérnök, az orvos, az ápoló és a gyógyszerész diplomákat fogadják el külföldön. A többi bizonytívány esetében elismertetési eljárás szükséges. Ennek ellenére a munkaerőközvetítő azt mondja, még így is jobbak a körülmények, mint itthon.

- Minimálbéres foglalkoztatás jellemző a diplomás rétegre is és hosszú sorok állnak egy minimálbéres állásért az elhelyezkedési fronton - mondta Gergye István, a Global Human Center igazgatója.

A megyében minden tizedik munkanélküli pályakezdő. Közülük a diplomások vannak a legrosszabb helyzetben az adatok szerint. Egy év alatt 10 százalékkal nőtt a számuk.  Szinte csak mérnökök és a pénzügyi területen végzettek tudnak elhelyezkedni a megyében, mondta a fejvadász cég vezetője. Könyvtárosoknak vagy logisztikai szakembereknek szinte lehetetlen, tette hozzá.

Címkék: munkanélküliség, pályakezdők, egyetem, kultúra