Egyelőre öt pályázat érkezett be a színházigazgatói posztra a kaposvári önkormányzathoz. Szerda éjfélig lehetett feladni a jelentkezéseket. A többi között Lukáts Andor a kaposvári jelenség egyik meghatározó személyisége is indul a posztért. De a fiatal rendező, Keszég László is benyújtotta pályázatát. Akár október elsejétől új igazgatója lehet a Csikynek.    

Az egyik legsikeresebb előadás a kaposvári színházban. Az 1981-ben bemutatott Marat, történelmet írt. Lukáts Andor játszotta a főszerepet. A Kossuth-díjas színész évtizedekig volt a társulat tagja. Most saját színházat vezet, a budapesti Sanyi és Arankát. Ő is beadta a pályázatát, csakúgy mint a fiatal rendező Keszég László.

Keszég az elmúlt évad egyik legsikeresebb előadását, a Padlást rendezte. Népszerűsége miatt az előadást nem tudták levenni a műsorról. Szeptembertől újra látható lesz. Rajtuk kívül hárman adtak be eddig pályázatot. Rátóti Zoltán színész, Dr. Borbás János színész, jogász és Téri Sándor a tatabányai színház szakmai igazgatóhelyettese.   

Mivel a postára adás határideje tegnap éjfél volt, elképzelhető, hogy még lesz jelentkező a posztra.

A pályázatokat egy véleményező bizottság bírálja el, 30 napjuk van rá. Tagjai a többi között Ascher Tamás, Oberfrank Pál és Csáki Judit. Ők nemcsak a művészeti elképzeléseket figyelik. A pályzatoknak tartalmaznia kell művészeti és gazdálkodási elképzeléseket és a gazdálkodás hatékonyságának növelésére a megfelelő elképzeléseket - közölte dr. Nadrai Norbert a kaposvári önkormányzat titkársági igazgatója.

A megfelelő pályázatokról a közgyűlés dönt majd, várhatóan szeptemberben. A színházigazgatói megbízatás október 1-től 2014 december végéig szól majd.  

Bár azt még nem tudni kinek a pályázata nyer majd, az azonban már biztos, hogy több nagy kaposvári jelenség is visszatér majd a következő évadban. Többek között Molnár Piroskát és Koltai Róbertet is láthatják majd a teátrumban, valamint Ács János is rendez majd.

Az eddigi pályázók:

LUKÁTS ANDOR

Lukáts Andor

1943. március 11-én született.
1972 - kaposvári Csiky Gergely Színház,
1991- szabadfoglalkozású,
1994- Katona József Színház. Jászai Mari-díj
1985; filmszemle legjobb férfialakítás díja; filmkritikusok B. Nagy László-díja
1992; franciaországi filmszemle díja;
Érdemes művész 1997.
2006. Kossuth-díj

Fontosabb szerepek: Beckett: Godot-ra várva Lucky, Dosztojevszkij: Ördögök Sigaljov, Brecht: A szecsuáni jólélek Vang, A nevelő Lauffer, a nevelő, Molnár: Liliom címszerep, Collodi: Pinokkió róka, Müller: Búcsúelőadás Bário-Bário, Csehov: Cseresznyéskert Lopahin, Williams: A vágy villamosa Stanley, Shaw: Szent Johanna Dunois, Ionesco: Különóra tanár, Goldoni: Velencei terecske lovag, Mrozek: Rendőrség fogoly, Örkény: Pisti a vérzivatarban A félszeg Pisti, Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő kamarás; Valentin, Shakespeare: Othello Othello, Szophoklész: Oidipusz címszerep, Calderón: Az élet álom Clotaldo, Moliére: Mizantróp Alceste; A fösvény Jacques, Gorkij: Éjjeli menedékhely Luka, Shakespeare-Heiner Müller: Macbeth Macbeth, Eörsi: A kihallgatás Kolosy Kálmán, Kosztolányi-Babarczy: Néró, a véres költő Seneca, Barker: Jelenetek egy kivégzésből Carpeta, Arden: Élnek, mint a disznók tengerész Sawney; füstölthús, Yasmina Reza: "Művészet" Yvan.

Film, tv: Eszkimó asszony fázik; Tíz év múlva; Holnap lesz fácán; Hülyeség nem akadály; Tiszta Amerika; Melodráma; Zsötem; Majd holnap; Sose halunk meg; A kert; Vörös kolibri; Mirad; Szamba.

Rendezései:
Thomas Mann: Mario és a varázsló, Csehov: Hosszú úton, Mrozek: Mészárszék, Puskin: Borisz Godunov, Jarry: Übü király, Vancsura: Szeszélyes nyár (Balatonboglár), Lukáts-Dés-Spiró: Etűdök a szerelemről, Pinter: Gondnok (Főiskola), Wesker: A konyha (Szeged), O'Neill: Utazás az éjszakába, Shakespeare: Ahogy tetszik, Moliére: A mizantróp, Wasserman-Kesey: Kakukkfészek, Dürrenmatt: Csendestárs (Kamra).

Filmrendezései: Alagút (író, rendező); Álombalzsam (író, rendező); Három nővér (forgatókönyvíró, rendező).
Róla: Vámos Miklós: 135 lehetetlen történet.

 

RÁTÓTI ZOLTÁN

Rátóti Zoltán

1960.08.19-én született Cegléden

1983 - Színház- és Filmművészeti Főiskola
1983 – József Attila Színház
1990 – Kaposvári Csiky Gergely Színház
1991 – Budapesti Kamaraszínház
1996 – szabadúszó
2002 – Nemzeti Színház

Díjak: Jászai Mari-díjas

1983-ban végzett a Színművészeti Főiskola drámai szakán. 1989-ig a József Attila Színház, az 1990/91-es évadban a kaposvári Csiky Gergely, majd 1991 őszétől a Budapesti Kamaraszínház tagja. 1996-tól szabadúszó.

A régi nyár c. operettben mutatkozott be. Alkati adottságai miatt sokáig bonviván figurákat bíztak rá. Fordulópontot a Játékszín Janika c. darabjában Fenek Jenő, majd Fassbinder: A fehér méregjének Miltenberger szerepe jelentett.

A Koldusopera Bicska Maxija, a Sirály Trigorinja, A velencei kalmár Shylockja jelzik sokoldalúságát. Triangulum címmel dokumentumfilmet készített Őriszentpéterről és környékéről, melyben riporter-narrátori minőségben is debütált.

2000 óta rendez, emellett egyik leggyakrabban hallható szinkronhangunk. Jászai Mari-díj (1993); Színiritikusok díja (1998, Shylock - A velencei kalmár)

További főbb szerepei: Heatcliff (E. Brontë: Üvöltő szelek); Akhilleusz (Euripidész: Iphigénia Auliszban); Frederik (Fosse: A gyermek); Bassanio (Shakespeare: A velencei kalmár); Göndör Sándor (Tóth E: A falu rossza); Férfi (Karinthy: Duna-kanyar; Bösendorfer); Mortimer gróf (Fábri P: Az élő álarc); Max (Sherman: Hajlam); Harry Berlin (Schisgal: Szerelem,óh!); Algernon Moncrieff (Wilde: Bunbury); Walter Franz (Miller: Alku); Mickey (Russell: Vértestvérek); Charlie Wilder (Willard: A macska és a kanári); Frank Scarron (Sternheim: A bugyogó); Lord Stonbury (Knoblauch: A faun); Florion Ardent (Jókai: A hulla férje); Glanz Hugó (Szomory: Györgyike, drága gyermek); Jerry (Pinter: Árulás); Viktor (Zorin: Varsói melódia); Boccaccio (Suppé: Boccaccio); Hector (Shakespeare: Troilus és Cressida); Richmond (III. Richard).

Rendezései: Oscar Wilde: Bunbury (Szigligeti Színház, 2000.dec.1.) Karinthy Ferenc: Duna-kanyar (Komédium 2001. máj. 5.) Önálló est: Párbeszéd a sötétben (1987.- Csoóri Sándor műveiből)

További filmek: Gül Baba, Találka Párizs mellett, Fűszer és csemege, Rablólovag, Könnyű vér, Kéz kezet mos, Nem válok, Lement a hold.

 

KESZÉG LÁSZLÓ

Keszég László

rendező, színész

Született: 1970. november 26., Szabadka, ex-YU

Tanulmányok:

DLA képzés, SZFE, Budapest, (2005-től)

színházrendező szak, SZFE, Budapest, (1994-1997) (osztályvezető tanár: Babarczy László)

színész szak, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest, (1991-1995)

(osztályvezető tanárok: Horvai István/Kapás Dezső)

Munkái:

A kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagja, rendező státuszban, (1997-2009)

A Pont Műhely színházi csoport tagja (1992-től), 1996-tól művészeti vezetője, rendezője, színésze

Oktatás óraadó tanárként a Kaposvári Egyetem színész szakán és a SZFE, Budapest, színész és színházrendező szakán (2005-től)

Rendezések

Kaposvár (nem teljes lista)

Shakespeare: Titus Andronicus, Goldoni: Mirandolina, V. Jerofejev: Walpurgis éj, Wedekind: Keith márki, Szép Ernő: Vőlegény, Gombrowicz: Operett, Kander - Ebb: Cabaret, Tolsztoj: A sötétség hatalma, Feydeau: A hülyéje

Más színházak (nem teljes lista)

Bulgakov: Mester és Margarita (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza) , Shakespeare: Szeget szeggel (Nemzeti Színház, Maribor), Ionescu: A kopasz énekesnő (Népszínház, Szabadka), Belbel: Vér, (Kosztolányi Színház, Szabadka), Mozart: Varázsfuvola (Nemzeti Színház, Pécs), Ödön von Horvath: Mesél a bécsi erdő (Nemzeti Színház, Budapest), Feydeau: A hülyéje (Nemzeti Színház, Rijeka), Freedom Project (Trafó, Budapest), Shakespeare: A hárpia megzabolázása (Örkény Színház, Budapest), Hamvas - Spiró: Szilveszter (Nemzeti Színház, Budapest), Whiting: Ördögök (Nemzeti Színház, Temesvár)

Pont Műhely (nem teljes lista)

Hosszú nap, Látnokok, Hősök, Galván, Lépéshiba, Bíró László: Család, Bíró László: Őszinte, de igaz, Biró László: Önkényeztetés, A látszat nem csal, Kunyhó, Szegedi-Szabó Béla: Bill a mennybe megy, Konyha

Szerepek (nem teljes lista)

Platonov (Csehov: Platonov, r.: Rusznyák Gábor, Csiky Gergely Színház, Kaposvár), V.László/Hunyadi (Vörösmarty - Spiró: Czillei és a Hunyadiak, r.: Babarczy László, Nemzeti Színház, Budapest), Happy (Miller: Az ügynök halála, r.: Znamenák István, Csiky Gergely Színház, Kaposvár), Mitrics (Tolsztoj: A sötétség hatalma, r.: Jay Scheib, Pont Műhely/Trafó, Budapest), Silver (K. Dick - Scheib: Untitled Mars, r.: Jay Scheib, Pont Műhely/Performance Space 122, New York)

 

DR. BORDÁS JÁNOS

Bordás János

színművész

Orosháza 1974. február 6.

Szülei id. Bordás János és Vízhányó Julianna. Nős 1992-ben érettségizett a drámai- irodalmi tagozatos Szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban. A Nemzeti Színiakadémián 1995-ben végzett Béres Ilona, Császár Angéla, Hegedűs Géza, Páskándi Géza, Sumonyi Papp Zoltán, Gulyás Dénes tanítványaként.

Felsőfokú művészdiplomáját 1998-ban a Magyar Színész Kamarától kapta. 1995-től a Nemzeti Színház, 2000-től a Pesti Magyar Színház társulatának tagja volt. 2005-től szabadfoglalkozású színművész.

Vendégművészként a Magyar Színház mellett, a Ruttkai Éva Színház előadásaiban, s több színházközi vállalkozás produkciójában játszott és játszik.

Színi tanulmányai végezetével a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán folytatta tanulmányait, ahol 2005-ben cum laude minősítéssel doktorált.

A Magyar Színházban utoljára játszott szerepe:

REGŐS (Szörényi-Bródy: István, a király),

Fontosabb korábbi szerepei:

EDWARD QUARTERMAN (Lavery: Az úr katonái), RODRIGO (Shakespeare: Othello), DEMETRIUS (Shakespeare: Szentivánéji álom), GITÁROS (Leigh-Wasserman: La Mancha lovagja), HERB (Schwartz-Greene-Tebelak: Godspell), ORIN (Menken-Ashman: Rémségek csöpp kis boltja), ALFRÉD (Molnár Ferenc: A hattyú), GEORGE SCUDDER (Williams T.:Az ifjúság édes madara), REGŐS (Szörényi-Bródy: István, a király), GYALU, OROSZLÁN (Shakespeare: Szentivánéji álom), PAP (Shakespeare:Vízkereszt, vagy amit akartok), KOPORSÓS (Szabó Magda: Régimódi történet), BOLYGÓLAKÓK (Exupéry: A kis herceg), MICHELLE (Filuména házassága),

Déry: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról - epizódszerepek

Lemez: Szörényi-Bródy: István, a király - Solt, magyar főúr

Televízió: REGŐS (Szörényi-Bródy: István, a király - Esztergom, GITÁROS (Dale-Wassermann: La Mancha lovagja) - Magyar Színház

Saját produkciók:

VASESZŰ MIHÓK – zeneszerző,
VOLT EGYSZER EGY KABARÉ - összeállítás Rejtő Jenő kabaréjeleneteiből
Lévay-Bordás: MÓKA BÓHÓC VARÁZSKÖNYVE - zenés gyerekműsor zeneszerzője, szereplője és rendezője,
Gyárfás-Bordás-Barcsik: ÁLLATÁBÉCÉ - zenés gyerekműsor zeneszerzője, szereplője és rendezője,

Főbb szinkronszerepek:

Teltház:angol vígjátéksorozat – TOM,
A sálemi boszorkányper – PROCTOR,
The Guardian: JAKE STRAKA

 

TÉRI SÁNDOR

Téri Sándor

A tatabányai Jászai Mari Színház szakmai igazgató helyettese.

Rövid életrajz

12 éves koráig Debrecenben élt. Édesapja Téri Árpád színész-rendező, ekkor a debreceni Csokonai Színház igazgatója, édesanyja Hotti Éva, ugyanitt színésznő.

1967-1971: budapesti Kaffka Margit Gimnázium;
1971-1975: Színház- és Filmművészeti Főiskola, színész szak (Horvai István – Kapás Dezső osztálya);
1975-1982: budapesti Nemzeti Színház;
1982-1985: Szolnoki Szigligeti Színház;
1982-1987: vendégként játszik Debrecenben, Nyíregyházán, Veszprémben, Zalaegerszegen;
1986-1987: Kecskeméti Katona József színház;
1987-2000: szabadúszóként játszik a budapesti Nemzeti Színházban és a Budapesti Kamaraszínházban;
1993-1996: a Magyar Színészkamara ügyvivője;
2000-2003: székesfehérvári Vörösmarty Színház;
2003-tól: tatabányai Jászai Mari Színház színház-szakmai igazgatóhelyettese.

Kedvtelései a sportok: lovaglás, vitorlázás, tenisz, sí.

Fontosabb munkák

A halál árát a halottaktól kérdezd (Jaan/Jaanus színész) Szigligeti Színház, 1981.
A kőszívű ember fiai (Haynau) Székesfehérvári Vörösmarty Színház, 2003. április 11.
Aranytó (Bill) Székesfehérvári Vörösmarty Színház, 2001. november 23.
Balfácánt vacsorára! (Archambaud) Tatabányai Jászai Mari Színház (a szolnoki Szigligeti Színház előadása nyomán) 2007. március 16.
Bánk bán (Ottó) Nemzeti Színház, 1975.
Bánk bán (II. Endre) Várszínház, 1992.
Bíbor sziget (Fara-Muci) Szigligeti Színház, 1981.
Csárdáskirálynő - Székesfehérvári Vörösmarty Színház, 2002. október 11.
Csíksomlyói Passió (Deus Páter) Székesfehérvári Vörösmarty Színház, 2001. április 13.
Csoda (Zöld Géza) Szigligeti Színház, 1980.
Csongor és Tünde (Csongor) Nemzeti Színház, 1976.
Édes Anna (Druma Mózes) Veszprémi Petőfi Színház, 1983.
Egy hölgy a Maximból (Mongicourt) Székesfehérvári Vörösmarty Színház, 2000. november 10.
Emil és a detektívek (Mittenzwei) Szigligeti Színház, 1981.
Énekes madár (Préda Mété) Nemzeti Színház, 1987.
Fehér Karácsony (Mislajevszkij) Móricz Zsigmond Színház, 1982.
Hamlet, dán királyfi (Színészkirály/Hamlet atyjának szelleme) Budapesti Kamaraszínház, 1997.
Hoppárézimi (Apa) Székesfehérvári Vörösmarty Színház, 2003. március 3.
II. Richard (Persy) Várszínház, 1976.
IV. Henrik (Persy) Nemzeti Színház, 1986.
IV. Henrik (Ulrik) Várszínház, 1994.
Játék a kastélyban (Ádám) Csokonai Színház, 1979.
Jézus Krisztus, az embernek fia (Jézus) Kecskeméti Katona József Színház, 1984.
Jézus tanítványai (Városparancsnok) Székesfehérvári Vörösmarty Színház, 2003. január 10.
Jöjj Délre, cimborám! - Kecskeméti Katona József Színház, 1983.
Koldusopera (Filch) Szigligeti Színház, 1981.
Különös éjszaka - Székesfehérvári Vörösmarty Színház
Legyetek jók, ha tudtok (Ignác atya) Székesfehérvári Vörösmarty Színház, 2002. január 11.
Mayerlingi fondorlatok (Hoyos gróf) Hevesi Sándor Színház, 1987.
Megmaradni (Örs) Nemzeti Színház, 1988.
Olympia (Kovács huszárkapitány) Székesfehérvári Vörösmarty Színház, 2000. október 13.
Oszlopos Simeon (Bálint) Játékszín, 1982.
Pistipistipistipisti (több szerepben) Tatabányai Jászai Mari Színház, 2006. november 24.
Platonov szerelmei (Platonov) Szigligeti Színház, 1980.
Sirály (Dorn) Székesfehérvári Vörösmarty Színház, 2002.
Szentivánéji álom (Theseusz) Várszínház, 1991.
Szigorú szerelmesek (Imre) Kecskeméti Katona József Színház, 1974.
Sziluett (Perczel) Székesfehérvári Vörösmarty Színház, 2000. december 1.
Tizenkét dühös ember (2. esküdt) Nemzeti Színház, 1985.
Tokaji aszú (Hámory) Székesfehérvári Vörösmarty Színház, 2002.
Übü király (Nagyvezír) Szigligeti Színház, 1979.
Vörös és fekete (De La Mole márki) Szigligeti Színház, 1994.

A teljesség igénye nélkül az alábbi rendezők, igazgatók vezetése alatt dolgozott: Békés András, Horváth Jenő, Iglódi István, Jancsó Miklós, Kerényi Imre, Jurij Ljubimov, Major Tamás, Marton Endre, Mik Mikiver, Paál István, Ruszt József, Sík Ferenc, Vámos László.


Kapcsolódó szavazás

Ön kit szeretne a Csiky Gergely Színház igazgatójának?


Dr. Bordás János (8)

Keszég László (41)

Lukáts Andor (159)

Rátóti Zoltán (184)

Téri Sándor (1)

Közülük senki (67)

Címkék: dr. Nadrai Norbert, Ács János, Dr. Bordás János, Lukáts Andor, Téri Sándor, Ascher Tamás, Oberfrank Pál, Csáki Judit, Keszég László, Koltai Róbert, Rátóti Zoltán, Molnár Piroska, Csiky Gergely Színház, kultúra