A felvételizők átlagosan három helyet jelöltek meg, a rekorder azonban ötven helyre pályázik - olvasható a Felvi.hu elemzésében. A népszerűségi listán a jogász után a mérnök informatikus, valamint a pénzügy és számviteli szak következik, azután a gépészmérnöki, a nemzetközi gazdálkodás, a kommunikáció és médiatudomány, az általános orvos, majd a kereskedelem és marketing zárja a top10-es listát.

A mesterszakok esetében a tanár szak magasan vezet több mint háromszor annyi jelentkezővel, mint a második helyen lévő nemzetközi tanulmányok. A harmadik helyen alig lemaradva a kommunikáció és médiatudomány áll, majd a vezetés és szervezés, a pszichológia, a pénzügy, a geográfus, a fordító és tolmács, a biológus, valamint a marketing szakok kerültek fel a legnépszerűbb mesterképzések tízes listájára.

Az alapképzésre jelentkezők nagy többsége a 19-21 éves korosztályból kerül ki, míg mesterképzésre a leginkább a 22-23 évesek, valamint a 27 évnél idősebbek felvételiznek.

Az idei legidősebb jelentkező 76 éves és gyógypedagógia szakra készül. A második az életkori rangsorban az a 71 éves felvételiző, aki jogász szakon kezdené meg tanulmányait, majd őt követi két 70 éves jelentkező, akik a fizika, illetve a villamosmérnöki szakot célozták meg.

Az idei jelentkezők közül a legtöbben három szakot jelöltek meg - csaknem 60 ezren -, de van, aki harminchét, negyven vagy akár ötven helyre is felvételizik. Sokan vannak olyanok is, akik csupán egyetlen szakot választottak.

Címkék: mesterszakok, turizmus-vendéglátás, felvétlei, felsőoktatás, kultúra