Az intézményben ezúttal nem tartottak beiktatási ünnepséget. Bódis József az MTI-nek elmondta: először maradt el az egyetemen a beiktatási ceremónia, amely az ünnepi szenátusi ülésen szokott megtörténni. Ennek okairól csak annyit közölt: talán nem kell annyiszor a sajtóban szerepelniük. Megjegyezte: Gábriel Róbert leköszönő rektorral zökkenőmentesen megtörtént az átadás-átvétel szerdán.

Az új rektor a terveivel, elképzeléseivel kapcsolatban kiemelte: a legfontosabb céljának az intézmény gazdasági konszolidációját, morális önbecsülésének és etikai normáinak visszaállítását, a kutatóegyetemi cím elnyerését tekinti, valamint azt, hogy a PTE ismét az ország első öt legjobb egyeteme közé kerüljön. A márciusi rektorválasztó ülésen Bódis József 24, Gábriel Róbert pedig 14 szavazatot kapott. Az új vezető július elsejétől négy éven át töltheti be a tisztséget.

Az új rektortól, Bódis Józseftől származó, a szenátus által két hete elfogadott előterjesztés szerint a PTE a közeljövőben "tisztasági nyilatkozatra" kötelezi a nagyobb összegekért felelős munkatársait. Az érintetteknek - a gazdasági főigazgatóságon és a nagyobb projekteken dolgozó alkalmazottaknak - ki kell jelenteniük, hogy nincsenek kétes pénzügyeik, és ilyenről beosztottjaik, kollégáik körében sem tudnak.

Erről azt követően döntöttek, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított egy a PTE gazdálkodásával összefüggő és az egyetem több vezetőjét is érintő vesztegetési ügyben.

Címkék: Bódis József, PTE, rektor, választás, egyetem, kultúra