Biennálé

Május 3-8. között rendezik meg a Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálét a kaposvári Csiky Gergely Színházban. A találkozón a gyermek- és ifjúsági darabokat bemutató társulatok produkcióit láthatja a közönség, a programhoz rajzpályázat, zenei programok és a város egész területén zajló színházi akciók kapcsolódnak.

Szekszárdon valamivel később, május 23-29. között tartják a Német Nyelven Játszó Kisebbségi Színházak Fesztiválját.

Május 15-én lesz a IV. Drávai Tavasz a drávasztárai folyóparton. A rendezvény a horvát hagyományőrző egyesületek határon átívelő szemléje, honi és a déli szomszédból érkező fellépőkkel.

A középkori hangulatok kedvelői is bőven válogathatnak a kínálatból. Május 15–16-án tartják az Apródok fesztiválját a Bikali Reneszánsz élménybirtokon. A rendezvény főként a gyermekeknek szól, számukra kínálnak a szervezők egyedülálló programokat, a középkori apródok életébe való betekintést. Ugyanitt, igaz, már június 19-én és 20-án a Commedia dell’arte Fesztiválban gyönyörködhetnek a műfaj kedvelői. A program a népművészet és a középkori kultúra jegyében, a Szent István és a Mátyás király mondakörre épül.

Május 29-én és 30-án Dunaföldvár várja török kori várjátékaira az érdeklődőket. A középkori programsorozat június 25–27-én a Szekszárdi Szent László-napokkal folytatódik, ahol a királyról, a város védőszentjéről megemlékező rendezvény keretében jelmezes kirakodóvásár, lovagrendi bemutatók, történelmi bajvívók, vásári komédiák, történelmi játszóházak, múltat idéző művészeti bemutatók szórakoztatják az idelátogatókat.

Akinek kifogyhatatlan az érdeklődése a múltidézés iránt, azt június 26-27-én a 7 próbás Családi Fesztiválsorozat első selejtezője várja a bikali Reneszánsz élménybirtokon. A versengésre a gyermekektől a nagyszülőkig minden generációt várnak a szervezők. A középkorban nagy hagyományokkal rendelkező tornák, bátorságpróbák mintájára rendezett versenyek 7 selejtezőből, majd egy döntőből állnak.

Június 20-án rendezik meg Orfűn az 54. Barlangnapot. A Mecsek Háza Geológiai Bemutatóhely előtt lévő réten túrákkal, élőzenével, külön gyermekprogramokkal és -túrával, valamint a környékbeli barlangokba szervezett kirándulásokkal várják a látogatókat.

Aki már májusban a nyár felé kacsingat, azt Keszthely várja május 1-jén a Balatoni évadnyitóra. A képzőművészetek terén pedig Pécs kiemelt partnervárosa, Szeged jeleskedik május 14. és 30. között a Szeged-Art Nemzetközi Képzőművészeti Fesztivállal.

Címkék: EKF, Pécs, program, Kaposvár, kultúra