Kispál és a Borz


Huszonhárom éve indult útjára Pécsről a zenekar, mely az évek során a legismertebb hazai, a közbeszédben „alternatív” jelzővel ellátott rock zenekarrá nőtte ki magát. Az eltelt több mint két évtizedben 14 nagy- és számos kislemezük készült, s olyan slágereket köszönhetünk nekik, mint az Emese, a Szőkített nő, vagy a Ha az életben... ”A Kispál és a Borz alkotó-koncertező csapatként kezdett, de ebből mára jobbára csak a koncertező maradt meg” – mondja Lovasi András, az együttes frontembere. „Annak idején úgy vágtunk bele, hogy addig maradunk együtt, amíg jobb számokat írunk közösen, mint külön-külön. Most valamennyien úgy látjuk, hogy a pillanat elérkezett, és váltani kell. Nem akarunk a múltból élni, nem szeretnénk beleesni ebbe a csapdába”- fűzi hozzá. 23 év együtt zenélés után most mindenki megpróbálja a saját útját járni, teret engedve a dédelgetett terveknek, amelyeket eddig háttérbe szorítottak a Kispál és a Borz miatt. A kapcsolat a zenészek között továbbra is élő marad, olyannyira, hogy őszre tervezik a búcsúkoncertről készült DVD kiadását. Már csak hab a tortán a DVD-vel együtt megjelenő cd, amely az elmúlt lemez nélküli 6 év összes dalát tartalmazza 1-2 vadonatúj dallal kiegészítve.

Bár a nyáron még többször látható lesz a csapat, a „nagy búcsú” a Szigeten jön el. Hogy méltó legyen az elköszönés, az egyedi színpad és látványtechnikával dúsított szigetes búcsúkoncertet két és fél, három órásra tervezik. Felcsendülnek a 23 év legjobb dalai, és természetesen ott lesz több, a zenekarral korábban együtt fellépő művész is, és lesz olyan meglepetés vendég, aki már hosszú ideje nem lépett fel a zenekarral.

„Jó érzés, hogy a hazai zenei élet legfontosabb zenekarai olyan kiemelt eseménynek tekintik a Szigetet, hogy jeles koncertjeiket ide tervezik” – nyilatkozta Gerendai Károly a Sziget főszervezője, utalva, hogy  korábban az Illés zenekar, az LGT és a Tankcsapda is tartott a Szigeten nagyszabású koncertet.  „A Kispál az egyik nagy kedvencem, megalakulásuk óta nyomon követem munkásságukat” - váltott személyesre Gerendai, hozzátéve, hogy egyik szeme nevet, hogy ez a koncert a Szigeteten lesz, a másik viszont sír, hogy ezzel a koncerttel lezárul egy korszak.

A búcsúkoncertre az ottalvós sziget-bérletesek ingyen jöhetnek majd, amúgy erre a napra egy félárú, azaz 6000 forintos napijegy lesz érvényes.

Címkék: Gerendai Károly, Kispál és a Borz, Sziget, Pécs, kultúra