Babinszky László

Szerda délután egy órára hívták össze a szenátus tagjait, akik az egyetemi karok vezetői, oktatói, diákönkormányzat tagjai közül kerültek ki, s összesen 29-en voltak. De rajtuk kívül több oktató és hallgató is részt vett az ülésen. A jelenlegi rektor prof. dr. Babinszky László a szakállamtitkárral és az egyetem volt rektorával, Horn Péterrel érkezett.

A rektorválasztásra nem engedték be a sajtó képviselőit, zárt ajtók mögött folyt a szavazás. Az ajtó mögött az egyetlen pályázó Babinszky László ismeretette a négy évre szóló programját. A Kapospont úgy tudja: ezt követően prof. dr. Repa Imre rektor-helyettes a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója bírálta a pályázatot. A hozzászólások az oktatás, a kutatás és a szolgáltatás kérdéseit érintették. Úgy tudjuk, komolyabb vita nem volt. Higgadt légkörben szavaztak. 51%-os többséget kellett volna megszereznie a pályázónak. Babinszky László mellett 14-en voksoltak, 15-en pedig ellene.  

Babinszky László kérésünk ellenére nem akart nyilatkozni. Mivel eredménytelen volt a szavazás, új eljárást kell indítani. Manhelcz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a következőket mondta:
- Új pályzatot kell kiírni. Ennek meg van a szabályozott menete. A szentásunak jóvá kell hagynia egy új pályázati kiírást. Ez lehet akár a régi vagy új szövegezés. Elküldik a tárcának és szabáyozott megjelenési formája van.

Kaposvári Egyetem


Babinszky rektori megbizatása június 30-ig tart. Ha addig nem sikerül új rektort választani, akkor a szentáusnak kell dönteni, hogy melyik rektorhelyettes viszi tovább az egyetem ügyeit. Mint bizonyára sokan emlékeznek rá, Babinszky rektorsága alatt több "balhés" ügy is volt az egyetem körül. Röviden összegezve áttekintjük ezeket:

KUTATÁS >>> A somogyi megyeszékhelyen egy éven belül agrár- és élelmiszertudományi tudásközpontot hoznának létre - írtuk februárban. Tizenkét egyetem pályázott a kutatóegyetemi címre a felsőoktatási intézmények közül. Csupán a katonai, a művészeti és három állami felsőoktatási intézmény nem nyújtotta be pályázatát január 29-ig. Ezek között szerepel a Kaposvári Egyetem is. > Bővebben <

AGRAGON >>> 2009 októberében számoltunk be arról, hogy tiltakoztak a kaposvári egyetemisták az Agragon üzemeltetője ellen. Szerintük ugyanis túl magasak voltak az árak, és tisztességtelen a belépőjegy fizetés is. Minden harmadik hallgató aláírta a petíciót, amit az egyetem vezetésének adtak át. Több mint kilencszázan írták alá a tiltakozó íveket. "Egy biztos, van egy aláírt szerződésünk ezzel a céggel, mi szeretnénk a jog adta lehetőségek mellett valamiféle megoldást találni" - nyilatkozta akkor portálunknak Dr. Borbély Csaba, a Kaposvári Egyetem oktatási rektorhelyettese. A büfé üzemeltetője hazugságnak és alaptalannak tartotta ezeket a vádakat. > Bővebben <

CT >>> Több ponton is hibát talált a Kaposvári Egyetem vizsgálóbizottsága a CT és a Tech'RAD Kft közötti szerződésben - adta a tájékoztatást internetes portálunk még 2009 júliusában. Az egészségügyi centrum volt vezetője ellen fegyelmi eljárást indítottak. Az ügy még július 6-án robbant ki, amikor a Magyar Nemzetben megjelent egy cikk Üzlettárs kapja gebinbe a CT-t címmel. Prof dr. Babinszky László rektor másnap vizsgálóbizottságot állított fel a történtek tisztázására, és felfüggesztette a térítéses CT és MR vizsgálatokat.

A lap információi szerint egy kft vette bérbe a kaposvári központ gépeit. A várakozást csak úgy kerülhették el a betegek, ha ennél a cégnél jelentkeznek, ilyenkor azonban a térítési díjat maguknak kell állniuk. Ennek összege azonban horribilis összeg - az állami tulajdonú intézmények díjainál akár kétszer-háromszor is több, így a kft a vizsgálatok elvégzéséért hozzávetőleg 200%-os hasznot vághatott zsebre. A bérbe adásról teljes mértékben professzor dr. Bogner Péter, az egészségügyi centrum vezetője dönthetett. Ő időközben lemondott az egészségügyi centrum vezetéséről.

A vizsgálóbizottság áttanulmányozta az üggyel kapcsolatos okmányokat, papírokat.
- Ez alapján kiderült, hogy több hiányosságot is tartalmazott a szerződés. Egyebek között az aláírt szerződésben összemosódik a berlő és a bérbeadó feladatköre - tájékoztatott dr. Borbély Csaba a bizottság elnöke. - Összekeveredtek a közalkalmazotti és a térítéses munkafázisok és a megjelent szórólapokon összemosták az egészségügyi centrumot és a vállalkozót.

Nem utolsó sorban az is kiderült, hogy a centrum döntéshozó elnöke üzleti kapcsolatban állt a bérlő kft egyik tagjával. Ráadásul a szerződéskötésről nem tájékoztatták az egyetem rektorát sem. Az egyetem vezetése abban egyetértett, hogy a Kaposvári Egyetem hírnevének felmérhetetlen károkat okozott ez az eset. > Bővebben <

Címkék: Babinszky László, Kaposvári Egyetem, kultúra