Az AGÓRA-program keretében uniós forrásokból megújul a somogyi megyeszékhely kulturális centruma

Alapos szervezőmunka után valamennyi csoport kiköltözött, üres az épület: elindulhat az előreláthatólag 14 hónapig tartó átépítés, aminek az eredményeként új kulturális „fellegvára” lesz Kaposvárnak. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, az Európai Unió által támogatott AGÓRA-program részeként minden elemében megújul, kibővül és megszépül az 1979-ben épült Együd Árpád Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola.


Kattintson ide a látványtervekért!Kattintson ide a látványtervekért!Kattintson ide a látványtervekért!Kattintson ide a látványtervekért!Kattintson ide a látványtervekért!Kattintson ide a látványtervekért!Kattintson ide a látványtervekért!Kattintson ide a látványtervekért!
Kattintson ide a látványtervekért!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

A közbeszerzési pályázaton nyertes Agóra-Kapos Építőipari Kft. március 1-jével átvette a területet, és megkezdte a munkák előkészítését, amelyeknek az első fázisa a bontás lesz – ezt követheti majd az épület teljes megújulása. Az AGÓRA-program kaposvári indulása alkalmából a művelődési ház volt épületében tartott sajtótájékoztatón Szita Károly, a város polgármestere Boa Árpáddal, a terveket készítő H-BON Mérnöki Iroda Kft. vezető tervezőjével együtt ismertette a fejlesztés céljait, a kulturális központ új funkcióit.

Kaposvár önkormányzatának szándéka szerint a városi művelődési ház az átépítés után a jelenleginél több mint kétszer nagyobb területen, fejlettebb infrastruktúrával szolgálja majd a közművelődést és a szórakozást. Az önkormányzat azt várja az 1,8 milliárd forintba kerülő beruházástól, hogy a kialakuló új kulturális centrum a képzési-oktatási feladatokon és térségi szolgáltatási funkciókon túl váljon a kaposváriak és az egész térség lakói számára a kulturális fogyasztás és szórakozás terévé. Kaposvár életében egyébként a 2010-es esztendő több jelentős változást hoz: mintegy kétmilliárd forintért, európai uniós támogatással zajlik a városközpont rekonstrukciója, és elindult a 3,5 milliárdba kerülő fürdő-projekt.

Az AGÓRÁ-nak tizennégy hónap alatt kell elkészülnie, az építés befejezési határideje ugyanis jövő április, ám várhatóan 2011 őszétől lesz látogatható a kívül-belül megújult, korszerűen felszerelt intézmény. A városi művelődési ház addig két ideiglenes telephelyen folytatja munkáját. A közművelődési szakemberek, a művészeti csoportok és a közel negyven civil szervezet a Kontrássy utca 6. szám alatt és az Irányi Dániel utcai volt óvoda épületében várja 2011 őszét.


Kattintson ide a látványtervekért!Kattintson ide a látványtervekért!Kattintson ide a látványtervekért!Kattintson ide a látványtervekért!Kattintson ide a látványtervekért!Kattintson ide a látványtervekért!Kattintson ide a látványtervekért!Kattintson ide a látványtervekért!
Kattintson ide a látványtervekért!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

A több mint harminc éve épült művelődési központ jelenlegi formájában funkcionálisan már nem elégíti ki az igényeket, épületgépészetileg elavult, a kiszolgáló, illetve irodai helyiségek száma kevés, berendezése, felszereltsége elhasználódott. A rekonstrukció hozzájárul ahhoz, hogy Kaposvár harmonikusan fejlődő, polgárbarát középváros legyen. Kaposvár AGÓRÁJA olyan multifunkcionális közösségi tér lesz – hangzott el a sajtótájékoztatón –, amely a kultúra széleskörű értelmezésén alapul, igyekszik valamennyi társadalmi réteg igényeit új szolgáltatásokkal kielégíteni és térségi művelődés-szervező funkciókat ellátni.

Az ókori görög közösségi terek mintájára a kaposvári AGÓRA is a város központjában található. Az új közművelődési intézmény „piactér” jellegét a nyitottságával, az általa kínált változatos (művészeti, közművelődési, szórakozási) programokkal nyeri el, a városlakók mellett három kistérséget – a kaposvárit, a kadarkútit és a csurgóit – kiszolgálva.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az építés a környéken található intézmények, lakóházak, irodák esetében átmeneti kellemetlenségeket okoz, hiszen a bontás és az építés zajjal, megnövekedett forgalommal és kisebb-nagyobb közlekedési korlátozásokkal jár. Az érintetteket az önkormányzat tájékoztatta. A vállalkozó a lehetőségekhez mérten a legkevesebb problémával igyekszik a kivitelezési munkákat elvégezni.

Címkék: Együd, kultúra