Március 15.

A zimankós márciusi időjárás sem tántorította el Kaposvár ünneplő lakosságát, hogy részt vegyenek a hétfő délelőtti városi megemlékezéseken. Az ünnepség fél tizenegykor a Széchenyi téren kezdődött, ahol a Déryné Vándorszíntársulat és a Somogyi és Nádor huszárok előadását tekinthették meg a kokárdás-kabátos emlékezők. Aztán közösen a Petőfi térre vonultak, ahol a Honvédzenekar zenélt.

A Kossuth téren több ezren hallgatták Szita Károly polgármester szavait. A város első embere  ünnepi beszédében kifejtette, hogy negyvennyolc márciusa friss szelet hozott az országba, a nép végre kezébe vette sorsának alakítását. Majd - párhuzamot vonva múlt és jelen között - arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010 márciusa is a változás szelét ígéri, amit régóta vár már az ország. Azt tanácsolta, negyvennyolc hősi emlékébe kapaszkodva legyünk úrrá nehéz helyzetünkön, majd Petőfi Sándor szavaival zárta ünnepi beszédét.

Ezt követően a Közgazdasági Szakközépiskola és a Somogy Táncegyüttes színes programját tekintették meg az ünneplők, majd a műsor után koszorúzással folytatódott az ünnep.

Nagyatádon a Kossuth szobornál emlékeztek a városlakók a 1848-as eseményekre. A műsorban a helyi iskolások működtek közre. Marcaliban Somogy 1848-as szabadságharcosának, Noszlopy Gáspárnak a szobránál zajlottak az ünnepi események. Siófokon a hagyományokhoz híven térzenével kezdődött a műsor. A délelőtti rendezvények koszorúzással értek véget. Este pedig fáklyás felvonulást rendeznek a Balaton-parti városban.

Címkék: március 15, kultúra