Gál Laura

Az előadóművész az utóbbi fél évben rengeteg koncertet adott nemcsak Kaposváron, hanem az ország különböző templomaiban. Repertoárján azonban nemcsak egyházi művek szerepelnek, szívesen énekel operákat és operetteket is. Azt mondja: mindegyik műfajjal adni akar. Most a szegedi koncertjére készül.

Gál Laura az egyik országos televízió karácsonyi kívánságműsorában is szerepelt: Ave Máriát énekelt. Fellépett a szilveszteri élő műsorban is és egyre többször hívják misekoncertre az ország különböző városaiba. Karácsonykor Kaposváron is hallhatta a közönség a Margit templomban.

Most éppen próbára rohan. Délelőttönként az egyetemen tanít, délutánonként pedig a zongorakísérőjével próbál. Legújabb turnéját a nagyböjti és a húsvéti ünnepkör köré csoportosítja. Bach: János passióját gyakorolják. Az egyházi énekek díszítettségét is ugyanúgy szereti mind az operettek világát.     

- Nem tudok választani, mindegyiket máshogy szeretem - mondja az előadóművész. - Az operettben lehet játszani, az egyházi áriákban másként kell az érzéseket átadni, beletenni.

A lényeg, hogy adjon, mindegy melyik műfajban - tette hozzá. Laurát 6 éve Fodor Éva kíséri. Néha kisfia is segít a gyakorlásban. A grazi egyetemen tanult zongorista úgy véli: izgalmas kihívás énekesekkel együtt dolgozni.
Kántorné Fodor Éva szerint ez egy zongorsitának nagyon ritkán adatik meg. A zongoratanárok többsége tanárként dolgozik. Ha egy zongorista egy művész mellé szegődhet és koncertezhettnek az nagyon hálás és felemelő feladat.

A következő koncert vasárnap este 6 órakor kezdődik a szegedi dómban.

Címkék: Gál Laura, opera, operett, kultúra