Márai

Mint az lapinformációkból kiderül, könyvkiadók és az írók képviselői is helyet kapnak a Márai Program kiadványlistáját összeállító Márai Testületben, így rövidesen elindulhat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) nagyszabású könyvszakmai projektje. Ezt hétfőn jelentették be a megállapodásban részt vevő szervezetek képviselői az Oktatási és Kulturális Minisztériumban (OKM).

A kezdeményezésre az ad lehetőséget, hogy januártól az NKA új finanszírozási bázison működhet: költségvetését az ötös lottó játékadójának 90 százaléka adja. Ez a megoldás elvonások nélkül biztosít forrásbővülést a kulturális alap számára. A Márai Programban részt vevő könyvtárak egy 1000 címet tartalmazó, folyamatosan frissülő listáról rendelhetnek, amely 2010-ben 40 százalékban klasszikus és kortárs szépirodalmat, illetve gyermek- és ifjúsági műveket, 60 százalékban tudományos és szakkönyveket, valamint ismeretterjesztő kiadványokat és kézikönyveket tartalmaz; a listán a magyar szerzők prioritást élveznek majd.

A Márai Programban a szerző, a kiadó, a könyvtár és az olvasó egyaránt érintett, így a kezdeményezés a teljes könyvszakmai területet lefedi.

Címkék: NKA, Márai Sándor, könyv, könyvtár, program, kultúra