Filmszemle logo

„Olyan a magyar film, mint egy erős, hatalmas platánfa a Margitszigeten, és örülök, hogy parányi levele lehettem” – ezzel a szerény krédóval köszönte meg életműdíját Nagy Anna, színésznő. A 41. Magyar Filmszemle azt mutatta, hogy ennek a robosztus és nemes fának jó néhány vékony ágacskája, friss hajtása növekszik. Ahogy a nagyjátékfilmes zsűri elnöke fogalmazott: idén a negyvenéves rendező már seniornak számított a legfontosabb kategóriában. Az Arany Orsó győztese momentán 37. Hajdu Szabolcsnak hívják. A nála ötveneggyel idősebb Jancsó Miklós azt találta mondani egyszer, hogy „Sok jót és egyetlen zsenit látok a fiatalok között, és ez Hajdu Szabolcs.” Miki bácsinak pedig van szeme, meg szava. A Bibliothéque Pascal - Hajdu ötödik nagyjátékfilmje – nemcsak a fődíjat érdemelte ki, hanem hazavihette a diákzsűri, valamint a külföldi kritikusok különdíját is.

„Nem mondhatnám, hogy boldog vagyok, inkább megkönnyebbülést érzek” – mondta a győztes rendező a fődíj átvétele után. Megkönnyebbülést, hogy a beavatkozás sikerült. A filmkészítést ugyanis a szívátütetéshez hasonlította Szabolcs. A vízió a rendező szívében születik meg, akinek az a feladata, hogy átültesse a közönség szívébe. Biztos vagyok benne, hogy hallunk még a filmről, hiszen már biztosan vetítik a berlini fesztiválprogramban és remélhetjük, hogy a kópia körbeutazza a világot. A rendezői díjat megosztva a Köntörfalak, és a Látogatás filmre álmodásáért Dyga Zsombor Pejó Róbert kapta, a közönségdíjat pedig Vágvölgyi B. András zsebelte be a Kolorádó Kid című alkotásáért.

Megosztották a dokumentumfilmesek fődíját is: Almási Tamás és Csáki László vihette haza Puskás, Hungary,  illetve Bádogváros című munkájukért, de díjat nyert Szőczi Árpád: Drakula árnyéka, és Zámborszki Ákos: Utolsó előadás című dokuja is. A legjobb női alakításért Kerekes Vica vehetett át elismerést, a Ki/be tawaretben nyújtott játékáért, a legjobb férfi színész pedig Elek Ferenc lett a 2010-es Szemlén, aki a Köntörfalak főszerepéért kapta a díjat.

Zárul hát a Szemle, de virul a magyar film. Hosszú életet neki, Vivát!

Címkék: Filmszemle, kultúra