A programban összesen 16 játékfilmet, 33 kisjátékfilmet, 30 dokumentumfilmet és 7 tudományos-ismeretterjesztő filmet láthatnak a mozirajongók, így garantáltan a csúcsra szökik a napi magyar alkotások vetítése az Uránia és a MOM Park termeiben.

Filmszemle logo

Ünnepelni gyűl a magyar filmművészet, essék hát szó elsőként az idei Szemle életmű-díjasairól. Jászai Mari-díjas színésznőnk, Nagy Anna több mint negyven emlékezetes filmes alakításával érdemelte ki a megtiszteltetést. Játszott többek között a Pacsirtában, a Szindbádban, a Tízezer napban és az Árvácskában. Pásztor József gyártásvezető a népszerű-tudományos filmezés és korai televíziózás egyik legendás alakja, közel 300 film levezénylője. Rajtuk kívül Révész Gitta a Magyar Filmlaboratórium produkciós vezetője, Djoko Rosic, színész, Szoboszlay Péter grafikus, rajzfilmrendező, illetve Zsombolyai János operatőr, filmrendező szolgált rá a kitüntető titulusra.

S a múlt filmes nagyságai után a jelenről. Hivatalosan Jancsó Miklós: Oda az igazság című filmjével startol az idei mustra. Bár a 88 esztendős mester legújabb munkáját a versenyprogramon kívül vetítik, azért így is lesz bőven néznivaló a játékfilmes kategóriában. Összesen 16 alkotást mutatnak be, ám csupán 15 alkotó nevével találkozhat majd a stáblistát böngésző mozinéző. A rejtély megoldása egy duplázó. Sas Tamásnak ugyanis idén két alkotása is kvalifikálta magát a Szemlére. A rendkívül termékeny és sokoldalú (rendezőként, operatőrként és producerként is bizonyító) Sas korábbi sikerfilmjére, az 1998-ban a legjobb első filmes díjat besöprő Presszóra kacsint a Presszó 10 című filmjével, a Szélcsend című alkotása pedig egy idilli, balatoni hajókázásnak induló kamara – vagy inkább hajókamra-drámát ígér.

Dyga Zsombor: Köntörfalak című filmje is három szereplőt mozgat, ám a Szélcsend három gráciáját ellensúlyozandó két férfi egy nő kombinációban. Dyga történetét a véletlen, és egy mélyen őrzött titok fényre derülte mozgatja. Szatirikus társadalomrajzot kínál Almási Réka: Team building című alkotása, a kibeszélők groteszkjét és szerelmi drámát Dömötör Tamás: Czukor show-ja. Kíváncsian várjuk Zsigmond Dezső: Bunkerember című játékfilmjét, amely a „jó munkásemberből” kultikus ikonná, internetes hérosszá avanzsáló Fogarasi Árpád történetét dolgozza fel. Hasonló izgalom előzi meg Hajdu Szabolcs misztikus Bibliothéque Pascal-ját, és Vágvölgyi B. András ötvenhatos-underground filmjét a Kolorádó Kid-et. A névsor ígéretes, nemes versengés várható tehát nagyjátékfilm-fronton. A vetítésekről naponta beszámolunk.

Vass Norbert

Címkék: Filmszemle, kultúra