Somos atya tanít

Életútjával példát mutat embertársainak. A diszkrimináció ellen, a cigányság felemelkedéséért küzd. Az Oktatási és Kulturális, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szerint Somos László esperes-plébános, ezzel érdemelte ki a napokban átadott Raul Wallenberg-díjat. A kitüntetést öten vehették át az országban.

Somos László jól ismeri a baglaspusztai cigányok életét. Több mint másfél évtizede papja öt somogyi községnek. Alapítványa élelmiszerrel, gyógyszerrel, ruhával, pénzzel, jogi tanácsadással segíti a környékén élő több száz, részben írástudatlan, gyakran éhező cigányokat.

- Itt, a településen Somos atyának lehet köszönni mindent, mert ők, hogyha nem
jöttek volna, akkor itt nagyon sok szegény család már az utcán lenne a
gyerekeikkel együtt - bizonygatja a baglaspusztai Horváth Lajos.

Az 57 éves, pécsi születésű esperes-plébános pályázatokból és hívei önkéntes munkájával épült tanodájára a legbüszkébb. Hat éve délutánonként ötvenöt roma diákot tanít és korrepetál négy pedagógus. A diákok egyike sem bukott, az idejárók kijárják a nyolc osztályt, és tovább tanulnak. Országos minta a nyári ifjúsági tábora is.

Somos atya Kaposváron és Nagykanizsán is káplánkodott. Utána került Kaposfőre. Akkor nem gondolta, hogy a 20. század végén emberek még olyan körülmények között élnek, mint Baglaspusztán. Ezután építette püspöki segítséggel a Szent Erzsébetről elnevezett közösségi házat.

- Engem az a cél vezett a cigányok közé, hogy segítsek nekik felismerni az emberi méltóságukat - hangsúlyozza Somos László. - A magyarokat, nem cigányokat pedig szeretném rádöbbenteni a cigányok méltóságára, és közelebb hozni ezt a két különálló világot.

Somos László, a kaposvári katolikus gimnázium tanára. Diákjainak is sokszor elmondja: lehet, hogy a cigány ember egy kicsit piszkosabb vagy szeplősebb, de attól még Isten képmása. A díjat is szerényen fogadta.

- Ha valaki nyáron nagyon szomjas és a szervezete kívánja a folyadékot, ezért megiszik egy pohár vizet, az nem különös dolog. Valahogy belülről érzem, hogy nekem ezt kell tenni. És ezt teszem, tehát ebbe semmi különöset nem találok - tette hozzá.

Barátai szerint a kaposfői pap nem ismer lehetetlent. Fő célja, hogy a roma gyerekek ne másolják szüleik rossz példáját.

Címkék: Somos László atya, Cigányság, kultúra