Mivel a bevételeinek csaknem felét saját tevékenységeiből állítja elő, nincs annyira kiszolgáltatva a költségvetésnek mint más egyetemek. A karok nyitni szeretnének és bekapcsoldóni társadalom vérkeringésébe.

Egy országos összehasonlításban két mutató alapján is a 4. helyen végzett a Kaposvári Egyetem pedagógiai kara. A képzési rangsorban és az oktatók kiválóságában is megelőzi például az ELTÉ-t. A jövőben azonban tovább szeretnék növelni az oktatók és a hallgatók tudományos elismerését. Gyakorlat-orientált képzésekkel pedig az élethosszig tartó tanulást célozzák meg.

- Kilenc szakirányú továbbképzést indítunk most szeptemberben, a legtöbb a pedagógusok számára lesz. Felsőfokú szakképzéseket is indítunk, amiről egyenes út vezet az alapszakjainkra - tájékoztatott dr. Kovács Zoltán, a Pedagógiai Kar dékánja.

Új szakokkal is várják a továbbtanulókat. Hittantanár-nevelőtanár mesterképzés, romológia, csecsemőgondozó és szabadbölcselet szak is indul. A gyerekek egy része egy szinttel feljebb tanul, mint ahogy azt a képességei engedik.

Ez is az egyik problémája a felsőoktatásnak - mondta ez egyetem oktatási rektorhelyettese pénteki előadásán a MTESZ Székházban. Borbély Csaba hozzátette: folyamatosan csökkent az állami támogatás is, az elmúlt években 10 százalékkal kevesebb normatívát kapott a Kaposvári Egyetem is.

- A Kaposvári Egyetem előnye, hogy a bevételeinek felét saját tevékenységből, működésből állítja elő. Annyira nincs kiszolgáltatva így az állami költségvetésnek, mint más intézmények - hangsúlyozta Borbély Csaba.

A rektorhelyettes szerint viszont kérdéses, hogy a kis egyetemek miként tudnak fennmaradni. Jövőre például 20 ezerrel kevesebb gyermek érettségizik, és egyre nagyobb a harc értük is. Borbély Csaba kiemelte továbbá: az egyetemnek alkalmazkodnia kell a változásokhoz, és nyitnia a civil szféra felé.

Címkék: Kaposvári Egyetem, kultúra