Az érdeklődők május 31-én délelőtt tíz órától egészen délután négy óráig tekinthetik meg a hivatásos és önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok, sőt az önkéntes tűzoltó egyesületek laktanyáit, kiállításait és speciális járműveit. A gyerekek megismerhetik a tűzoltóautók speciális felszereléseit, és testközelből megnézhetik a gyakran emlegetett feszítő-vágó eszközöket is. A katasztrófavédelmi gyermeknapon több próbariasztást is tartanak majd a laktanyákban, így az érdeklődők azt is láthatják, hogyan csúsznak le a tűzoltók a szertárba vezető csövön és öltöznek fel beavatkozó ruhába másodpercek alatt, hogy a jelzést követő százhúsz másodpercen belül el tudjanak indulni a bajba jutottak segítségére. Az autók szerelmeseinek is érdemes kilátogatni ezen a napon a tűzoltólaktanyákba, hiszen felülhetnek és fotót is készíthetnek a többtonnás monstrumokkal.

Kaposvári programok:

10:15 A műveletirányítási központ bemutatása
10:30 Próbariasztás (hogyan indulnak a balesetek vagy tűzesetek helyszínére a jelzést követő 120 másodpercen belül a tűzoltók), majd a tűzoltók „bőrébe” bújhat bárki
11:00 A mesesarokban tűzoltókról szóló meséket hallgathatnak a gyerekek
11:30 Légópince bemutatása

A gyerekek és családjaik betekinthetnek a tűzoltók hétköznapi életébe. Bárki magára öltheti a védőruhákat. A nagyobb gyerekek próbára tehetik ügyességüket: tömlőhúzásban vagy célba gurításban, sőt a „leendő tűzoltók”gyorsbeavatkozó vízsugárral célba is lőhetnek. Sőt, a hivatásos tűzoltók mellett a KÖTÉL Egyesület tagjaival is találkozhatnak a kíváncsiskodók a kaposvári tűzoltó laktanya udvarán. Az önkéntes tűzoltók bemutatják járműveiket és speciális eszközeiket, így az életmentésben nagy segítséget jelentő drónt is.

Címkék: gyereknap, tűzoltó, diák, kis szines