Korábbi írásunkból már megtudhatták, hogyan függ össze a tengerentúli hóförgeteg és a decemberi magyar tavasz. Persze, ez a mostani, enyhe idő sem tart örökké. A következő időszakban lényeges változás állhat be időjárásunkban.



Az amerikai kontinens felett elhelyezkedő hidegmag fokozatosan veszít erejéből, visszahúzódik Grönland irányába. Ennek fő hatása az lesz, hogy Brit-szigetek feletti ciklontevékenység, amely az európai eddigi enyhe telet okozta, gyengül, és várhatóan helyette egy anticiklon épül ki. Úgynevezett blokking helyzet jön létre Európában, amely feltétele egy télies periódus eljövetelének. A nyugaton kialakuló anticiklon blokkolja a déli, délnyugati áramlást Európára. Ugyanakkor, ezzel egy időben,  a legfrissebb modellszámítások, Európa felett, egy amerikaihoz hasonló, komoly hidegmag kialakulását valószínűsítik január 10. környékétől. Az úgynevezett blokking helyzet hatására, ez a nagy hideg, egyre délebbi szélességekre juthat majd január közepére. Ennek hatására, Európa nagy részén erős lehűlés kezdődik, beköszönhet a tél. A mostani számítások szerint, rendkívüli hideg, zord idő egyelőre nem valószínű, de a 10-15 fokkal hidegebb levegő hatására, akár nappal is fagyos idő alakulhat ki.

A hideg tartóssága, valamint az, hogy a hideg periódus alatt lesz-e komoly havazás, egyelőre még bizonytalan. A mostani számítások szerint a száraz, hideg verzió az esélyesebb. Azonban, ahogy a hideg levegő eléri a mediterrán térséget, előbb-utóbb beindíthatja majd a ciklon képződéseket. Térségünkben a komoly havazásokat, minden esetben, ezeknek a déli mediterrán ciklonoknak köszönhetjük. Összegezve tehát, január közepére, megnőtt egy télies periódus esélye.

Megjegyzés:
az előrejelzés, az időpont távolsága miatt még bizonytalan. Van esély arra is, hogy a hideg levegő lezúdulása tőlünk keletre zajlik majd. Ebben az esetben kisebb lehűlés várható. Az esetleges jelentősebb változásokról, továbbra is tájékoztatjuk olvasóinkat!



Első ábránk a mostani időjárási helyzetet mutatja be Európában. A Brit-szigetek felett található az nagy viharciklon, amelynek egész Európa a meleg telet köszönheti (piros kör). A ciklon előoldali áramlásában, meleg levegő érkezik hozzánk.



Jelentős változás áll be: a Brit ciklon jelentősen legyengül, illetve hosszú idő után, egy anticiklon alakul ki helyén (piros kör). Ez az úgynevezett blokking helyzet. Az enyhe levegő útját blokkolja a képződmény, ugyanakkor nyílt utat enged a hideg levegőnek észak felől.



Az előző ábrákon látható folyamat eredményeként, Európa felett egy kemény hidegmag alakul ki (fehér kör). A mag belsejében megjelenik a -16,-20 fokos hideg.



A hideg levegő fokozatosan eléri  a délebbi szélességeket is. Hazánkat is megközelíti, majd elérheti a -10,-15 fokos levegő  a magasban (fehér nyíl). Ennek hatására nappal is fagyos idő alakulna ki a hónap közepére.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szokatlan, nulla, ciklon, enyhe, idő, tél, felhő, kis szines