Free-spring.jpg

Az enyhe időt, egy Brit-szigetek feletti, folyamatosan megújuló ciklonnak köszönhetjük. Európa nagy része, ennek a ciklonnak az előoldali áramlásában helyezkedik el. Az erős délnyugati áramlás, eljut a Skandináv-félszigetig, sőt az Ural-hegységig is, okozva ezzel rekord meleg hőmérsékleteket Oroszország európai területein is. Egész Európában nyoma sincs a télnek.

Ezzel szemben, Észak-Amerika felett, egy nagyon kemény hidegmag található,  a belsejében -20,-30 fokos hőmérsékletekkel. Ez a nagy hideg, folyamatosan szakad le Kanadára és az USA-ra, okozva ezzel kemény telet ezeken a területeken. Ahogy ezek a nagy hideg leszakadások elérik az Atlanti-óceán melegebb vizét, beindítják a ciklonképződést. Tulajdonképpen ez egy öngerjesztő folyamat, mivel a hideg levegő hatására újabb és újabb viharciklonok születnek a térségben. Szinte egész Európa, ezeknek a ciklonoknak a meleg, előoldali áramlásában helyezkedik el. A folyamat rendkívül stabilnak tűnik, és mindaddig fennáll, amíg Amerika fölött összpontosul a hideg, illetve ennek hatására, folyamatos a ciklontevékenység az óceán felett. Tehát ok-okozati összefüggés van az európai enyhe, és az amerikai kemény tél között.

A következő napokban újabb erős viharciklon alakul ki, ezért ismét erősödik hazánk felett a délnyugati áramlás. A megerősödő déli széllel, az itt levőnél is enyhébb légtömegek árasztanak el minket. A hőmérsékletek, különösen délnyugaton, akárcsak karácsonykor, elérhetik majd a 10-15 fok közötti értékeket is, okozva ezzel, esetleg új hőmérsékleti rekordokat. Egyelőre bizonytalan a jövőkép, de egyes modellek felvetették annak lehetőségét, hogy a hónap közepére gyengülne a Brit ciklontevékenység. Ez még nem járna a kemény tél megérkezésével, csupán csak egyik feltétele lenne meg ezzel. Ugyanakkor a CFS modell hosszútávú anomália előrejelzése,  az átlagosnál jóval enyhébb januárral számol. Természetesen tudjuk, hogy az egy hónapos előrejelzéseket a helyén kell  kezelni, azonban a legfrissebb számítások szerint is, a következő 2 hétben, igazi havas tél továbbra sem valószínű.

Megjegyzés: A hosszú időtáv miatt az előrejelzés még bizonytalan. Ha jelentős változás látszik a hosszútávú előrejelzésben, természetesen tájékoztatjuk olvasóinkat.

Megjegyzések az ábrák alá!

5740.jpg


Az ábra, a nálunk enyhe időt okozó ciklontevékenység, öngerjesztő folyamatát ábrázolja. Észak-Amerika felett ott látható a kemény hidegmag, -20,-30 fokos hőmérsékletekkel.(fekete kör) A hidegmag hatására folyamatos a ciklonképződés a Brit-szigetek felett.(piros nyilak) A ciklonok előoldali áramlásában pedig, folyamatosan érkezik a kontinens belsejébe az enyhe levegő.(piros nyíl) A térképen a sárga és narancs színek, az enyhe levegő térhódítását jelzik.

Balkan_2014010100_t2m_156.jpg


2. ÁBRA: Az ECMWF modell, jövő keddre számolt, 2 méteres maximum hőmérsékletei. Jól látható, hogy kedden, nagy területen várható 12 fok a délutáni órákban. Ugyanakkor délen bekúszhat a 15 fokos izoterma is.

euT2mMonInd1.jpg


3. ÁBRA: A CFS modell friss, 2 méteres hőmérsékleti anomália előrejelzése januárra. A modell jóval enyhébb januárt vár az átlagostól. Ez alapján, a hosszútávú modell, stabil délnyugati áramlással számol a hónapban.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, előrejelzés, , szalinay, tél, kis szines