medve

Egy szokatlan alakú, különlegesen nagy méretű hőképet vett észre egy erdő melletti vetésen egy stabil hőkamera kezelője tegnap délután. Mivel a felvételek jól látszott, hogy a szarvasnál is nagyobb testű állat, a néhány száz méterre lévő község felé halad, majd lefekszik, azonnal értesítették a Hercegszántó Határrendészeti Kirendeltség ügyeletesét - írja honlapján a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az ügyeletvezető a helyszínre küldött egy járőrpárost, akik odaérve vették csak észre, hogy egy medve kolbászolt át a határon. Miután az állat észrevette az egyenruhásokat felállt, majd néhány lépés után visszafeküdt a földre. A zsaruk ekkor értesítették a helyi vadásztársaságot, valamint megkeresték  a határ közelében lévő szerb állatkert vezetőjét is, aki jelezte, hogy nem az ő medvéi szöktek el, azok ugyanis be vannak zárva a ketrecbe.

Végül megérkeztek a vadászok is, akik a rendőrökkel közösen megpróbáltak a medve közelébe jutni, aki ettől megriadt, és visszafutott Szerbiába.

Hazánkban egyébként már régóta nem élnek medvék, ugyanis a trianoni békediktátum alkalmával elcsatolt területekkel együtt, elvesztettük az állatok hazánkhoz tartozó Kárpát-medencei populációját is. Volt már rá példa, hogy a hegyvidékkel határolt területeken átszökött egy-egy példány, Vajdaságból azonban eddig még nem lépett át határt barna medve.

hercegszántó

Címkék: barna, szerbia, átszökött, medve, rendőr, kis szines