Kedden még marad a kellemes, meleg idő, többfelé 22-23 fokos délutáni maximum hőmérsékletekkel. Szerdától északnyugat felől hűvösebb légtömegek érik el megyénket. Egy gyenge hidegfront vonul át felettünk, amely drasztikus változást nem fog okozni. A hűvösebb levegő beáramlását megerősödő északi szél és néhol kisebb záporok kísérhetik, de jelentős csapadékra nem kell számítani. A hőmérséklet szerdán 17-19 fok körül alakul, amely még mindig magasabb néhány fokkal az átlagnál. Csütörtöktől változóan felhős idő várható, 1-2 fokot tovább mérséklődik a nappali felmelegedés.

A Kárpát-medence egyelőre az északnyugati ciklon előoldali áramlásában helyezkedik el. A következő 24 órában a ciklon elmozdul és egy gyenge hidegfrontja éri el hazánkat. A front mögött nem túl hűvös, óceáni eredetű levegőfajta  árasztja el a Kárpát-medencét. Mérséklődik a felmelegedés, a hőmérsékletek nagyjából visszaesnek az átlagosra.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Legfeljebb a megye északnyugati határán lehet délutántól átmeneti jelentéktelen zápor. A délnyugati szél élénk lesz, estétől északnyugatira fordul. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 20-23 fok körül alakul. A magasabb értékek a megye déli és keleti felén várhatók. Késő estére 14-18 fokig hűl a levegő.



Szerda:
változóan felhős idő várható, a megye északi részén elvétve kialakulhat majd jelentéktelen zápor, ugyanakkor a déli, délkeleti területeken néhány órás napsütés is valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 10-13 fok körül alakul, míg a délutáni órákra általában 17-19 fokig melegszik a levegő.



Csütörtök: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Az északi szél megélénkül. Csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 6-10 fok körül alakul. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 15-16 fok körül valószínű.

Távolabbi kilátások: a jelenlegi számítások szerint a hét végétől a magasban ismét délire fordul az áramlás, amivel 1-2 fokkal melegebb levegő érkezik fölénk. Főleg vasárnap  a hőmérséklet elérheti majd a 18-20 fokot is. Vasárnapról  nedves levegő ér el minket, többfelé várható eső, záporeső.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, lehűl, front, ősz, meleg, időjárás, kis szines