Egy eddig is ismert számítógépes vírús legújabb változata fenyeget azzal hogy teljesen kiürítse a bankszámlánkat. A hírhedt Zeus vírus egy új változata terjed facebook üzenőfalakon, amely nem csinál mást mint hogy beférkőzik számítógépünkbe és megjegyzi az össze begépelt karakterünket. A dolog szépséghibája hogy így meg tudja szerezni internet bankunk felhasználónevét és jelszavát, és így nincs ami megállítsa a virtuális bankrablást.

A Zeus legújabb fészke a Facebook, ahol május vége óta regisztrálnak különösen sok fertőzést. A módszere egyszerű, a fertőzött gépeken átveszi az irányítást a felhasználó Facebook-oldalán, és ott a nevében csali üzeneteket tesz ki az ismerősei számára. Ez általában valamilyen bombasztikusnak tűnő videót, vagy egy webáruház szenzációs árleszállítását ígéri, de a klikkelés a vírusterjesztő oldalra irányítja a balekokat, ahol maguk is megfertőződnek, és a saját üzenőfalukon tovább terjesztik a vírust.

Ezzel a vírussal már korábban is hajtottak végre több tízmillió dollár értékű lopásokat. Az utóbbi egyre több fajtája is kikerült az internetre, így mindig újabb és újabb biztonsági réseket tud megtámadni.

Ami a legfontosabb, használjunk mindig naprakész vírusírtót, és ne dőljünk be mindennek amit Facebookon látunk.

Címkék: büntetés, ítélet, facebook, közösség, bank, rablás, kis szines