Erősödik a nappali felmelegedés, lassan elhagyhatjuk a széldzsekit. A meteorológusok azt mondják: egy-egy zápor így is belefér. A Bonifácok napján ez meglehetősen megengedő jóslat, tekintve, hogy évszázados paraszti tapasztalat kacsolódik a mai dátumhoz, mely szerint ilyentájt nem ritkák a rügyapasztó hajnali fagyok sem.

A mai nap leginkább filmipari hírességek születésnapjában bővelkedik: 61 éves Robert Zemeckis producer, Oscar-díjas rendező (Forrest Gump, Roger nyúl a pácban), 52 esztendős Tim Roth, angol színész, 44 éves az ausztrál színésznő is, a Gyűrűk Ura „Galadriel”-e, Cate Blanchett.

És! Egy híján hetven gyertyát számolhat össze születésnapi tortáján, az „Indiana Jones”-filmek atyamestere, a „Csillagok háborújának” megálmodója, a hollywoodi legenda, George Lucas. Portréjára kattintva, láthat Jabbát, Han Solót és láncra vert hercegnőt is!

 


George LucasGeorge LucasGeorge LucasGeorge LucasGeorge LucasGeorge LucasGeorge LucasGeorge LucasGeorge LucasGeorge LucasGeorge LucasGeorge LucasGeorge LucasGeorge LucasGeorge LucasGeorge LucasGeorge LucasGeorge LucasGeorge Lucas
George Lucas
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A mozgóképes művészvilágnak azonban nemcsak külhoni, hanem hazai nagyságokat is adott a mai nap. Hegedüs Géza (1912) író, újságíró, költő, kritikus Kosztolányi és Kassák barátja is e nap sülötte, akárcsak Huszárik Zoltán (1931), a Szindbád rendezője, vagy Bácskai Lauró István (1933), aki sok egyéb mellett, az 1975-ben készült "Keménykalap és krumpliorr" címűt is jegyzi. Ki hinné, ma hatvanesztendős a Zsebtévé Móka Mikije, vagyis Gyabronka József.

Pezsgőt pukkanthat, hiszen hetven esztendős lesz ma Magyarország ötödik leggazdagabb üzletembere, Demján Sándor bankár is. A vagyonos üzletember 1965-ben a gárdonyi ÁFÉSZ karbantartó részlegvezetője, 1968-ban már a Gorsium ÁFÉSZ elnöke, aki 1973-ban tető alá hozza a budapesti Skála áruházat is.

Forintos gondjai bizonnyal a huszonkilenc éves, Mark Zuckerbergnek sincsenek, aki éppenséggel a közelmúltban vitte a tőzsdére a világ legkedveltebb közösségi kapcsolatokra alapozó, internetes portálját. Tulajdonképpen, ha így vesszük, ennek a pulitulajdonos dollármilliomosnak köszönhető a lájkolom kifejezés is.

1955-ben ezen a napon írták alá a Varsói Szerződést. A barátságról, együttműködésről és a kölcsönös segítségnyújtásról szóló egyezményt Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, az NDK, Románia és a Szovjetunió akkori vezetői látták el kézjegyükkel.

1853 május tizennegyedikén szabadalmaztatták a sűrített tej előállítását, kilenc évre rá, pedig a kronográfot, vagyis a stopperórás időmérő szerkezetet. 116 évvel ezelőtt, 1897-ben avatták doktorrá az első magyar orvosnőt, Hugonnay Vilmát. A hölgy egy grófi család ötödik gyermekeként született, a tudományt a zürichi egyetemen tanulta. Sokáig bábaként tevékenykedett a világhírű szülész-nőgyógyász, dr. Tauffer Vilmos professzor mellet és ismeretterjesztő-felvilágosító jellegű könyveket írt, orvosdoktorrá avatása után oktatással is foglalkozott.

Somogyi vonatkozást is mutat az évezredes kalendárium: 1243-ban ugyanis ezen a napon erősítette meg IV. Béla király Győr nemzetségének a zselicszentjakabi monostor feletti kegyúri jogát. Ráadásul 1849-ben is ezen a napon hirdették ki Kaposváron a Függetlenségi nyilatkozatot.

Címkék: névnap, derű, múlt, tudomány, napi, születésnap, kis szines