Felhők árnyékolhatják be a hét utolsó munkanapját. Záporokra, zivatarokra, helyenként jégesőre és szélviharra számíthatunk. Fázni viszont nem fogunk; a meteorológusok 25 fok körüli átlaghőmérsékletet ígérnek.

Mindenesetre a kaposvári Temesvár utcában tegnap még pompázatos látványt nyújtottak a virágzó japán cseresznyék, jóllehet a fák alját már sziromszőnyeg borította.

 

 

Névnapjuk okán, és így az időjárástól független mosollyal nézhetnek a mai nap elébe a germán eredetű nevet viselő Irmák, illetve a Tímeák, akik feltehetőleg Jókai Mór egyik hősnője (Az arany ember) után kapták keresztnevüket.

Ma lenne 117 éves Dodie Smith, angol írónő, aki legnagyobb sikerét egy 1956-os keltezésű történetnek köszönheti. „A 101 kiskutya” csetlő-botló pöttyös apróságainak kalandozásai egy csapásra világszerte ismerté tették, az addig leginkább csak a szigetországban jegyzett, romantikus szerzőt.

Sikerekben gazdag életutat járhatott be James - I feel good - Brown (1933), a XX. század soulkirálya, illetve Bing Crosby (1903), szintén tengerentúli zenész.

Ezen a napon (1965) született Bódi László, Cipő is.

Ma van Oberfrank (1964) Jászai Mari-díjas magyar színművész és direktor, Gór Nagy Mária (1947) színművésznő, valamint Hosszú Katinka (1989) világ- és Európa-bajnok olimpikonunk születésnapja.

Május harmadik napja, sporttörténeti mérföldkő is egyben: 1899-ben a fővárosi Bakáts téren, ezen a napon jött létre a Ferencvárosi Torna Club, vagyis az FTC.

S, míg az országos almanach sport-, addig e nap kapcsán a somogyi kalendárium, elsősorban szakrális értékekről mesél. 1776-ot írunk, amikor leteszik a Kapos-hegyi Szent Kereszt-kápolna alapkövét; harangján az 1755-ös évszám olvasható. Az 1815-ben még fatornyos, náddal fedett épületet, 1835-ben átalakították és cserépzsindellyel fedték be. A Szent Szűz tiszteletére szentelték; oltárképe a „Sző­lőskertek Madonnája” néven ismert.

Mai összeállításunkat egy olyan videóval zárjuk, amire a gerillamarketing, a tudomány és a Guinness-rekord címkéket egyaránt rábiggyeszthetnénk. A világ legkisebb filmjeként került ugyanis be a Rekordok könyvébe az egyik számítástechnikai világcég napokban közzétett animációja. Különlegessége, hogy a tudósok minden képkockát atomokból (!), külön-külön „raktak össze” egy kéttonnás mikroszkóppal. Az elemi részecskéket -272 fokon dolgoztatták, és ami a késporon látszik, az valójában egy 45-ször 25 nanométeres felületen történik (egy emberi hajszál háromezerszer vastagabb a kép rövidebbik oldalánál).

 

 

 

 

 

Címkék: guinness, atom, derű, rekord, Kaposvár, kis szines