Napsütéssel indul a mai nap, délután azonban már befelhősödhet, és zápor, zivatar is hűsíthet bennünket a 20 fokos melegben. Ez azonban ne vegye kedvünket, legalább nem kell majd kilométereket gyalogolnunk a Balatonban ahhoz, hogy végre derékig érjen a víz. Igaz, az utóbbi időben sok bosszúságot okozott a rengeteg csapadék, de ennek köszönhetjük azt is, hogy már most 120 centiméteren áll a vízmagasság Siófoknál. Az pedig csaknem kétszer annyi, mint amekkora tavaly nyáron volt.  Azoknak is jó hírrel szolgálhatunk, akik még ennek ellenére is a pokolba kívánják az újabb esőzést, ugyanis péntekre egészen 28 fokig kúszhat a hőmérő higanyszála, ami azért már jócskán előre hozza a strandszezont.

fenék nyár segg


Mindenesetre azt tanácsoljuk a mai névnaposoknak, hogy a szabadtéri ünneplés mellé, készüljenek fel egy B tervvel is.  Ma egyébként a hölgyeknek kedvez a naptár, hiszen a csillagból született Csillák, és a gyönyörű Noémik tartják névnapjukat.  Előbbiek Vörösmarty Mihály kreativitásának köszönhetik keresztnevüket, ugyanis a költő a csillag szóból alkotta meg a 80-as évek legnépszerűbb női keresztnevét. A Noémik története azonban egészen a bibliáig nyúlik vissza. Nevük egy istenfélő betlehemi zsidó asszonytól eredeztethető, aki miután elvesztette férjét és a fiát, gondoskodott róla, hogy menye egy jómódú és jólelkű férjet találjon. A Noémi héberül annyit tesz: gyönyörűségem.

Világszerte ma ünneplik a Föld Napját. Az 1970-ben indult kezdeményezés jelmondata még mindig ugyanaz: “Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”. Magyarországon 1990-től tartanak rendezvényeket. Ilyenkor a legtöbbször fát ültetnek, rajpályázatot hirdetnek, és falu-, város-, és erdőtakarításokat szerveznek. Idén a Föld Napja Alapítvány javasolja a húsmentes hétfők megtartását is. Kiszámolták: ha egy ember, egy évig, heti egy napot húsmentesen tölt, máris 100 kilogrammal kevesebb szén-dioxid terjed a légkörben. Így ha csak tíz éven át heti egy napunk húsmentes, máris 1 tonnával kevesebb szén-dioxiddal terheljük a környezetet.

Tíz évvel ezelőtt ezen a napon alakult meg a településrészi önkormányzat a Kaposvárhoz tartozó Kaposszentjakabon. Elnökévé Borhi Zsombor világbajnok kajakost választották meg. A városrészt egyébként 1950-ben csatolták a megyeszékhelyhez, előtte önálló községként működött, Zselicszentjakab néven. Központját, az egykori bencésapátságot pedig még az 1060-as évek elején kezdték el építeni.

szentjakab


153 éve született Endrei Ákos, aki ugyan nem Somogy szülötte, munkássága jelentős részét mégis a megye kulturális felvirágoztatásáért végezte. Csurgón főként nyelvészettel foglalkozott, itt alkotta meg “Német stílusgyakorlatok” című művét is, amely akkor majd minden középiskolás kezében megfordult. Egyik legjelentősebb munkája a Zrínyi Miklós “Szigeti veszedelem” című hőseposzának magyarázatokkal ellátott kiadása volt,  ami az ország első jegyzetekkel ellátott iskolai olvasmánya  is volt egyben.

Egyes történészek mára helyezik Róma megalapítását, és a római időszámítás kezdetét is. Úgy tartja a mitológia, hogy egy isteni testvérpár, a nőstény farkas nevelte Romolus és Remus alapította várost.  Előbbiből pedig úgy vált uralkodó, hogy rabszolgája tévedésből megölte testvérét.

Ma 504 éve, hogy trónra lépett VIII. Henrik.  Az ő uralkodása alatt jött létre az anglikán egyház, melynek ő lett egyben a vezetője is. Ma már azonban főleg arról ismert, hogy életének 56 éve alatt hat feleséget fogyasztott el. Közülük kettőtől elvált, kettőt lefejeztetett, egy elhunyt gyermekágyi lázban, az utolsó pedig túlélte őt.

A történelem után következzen egy rövid filmes múltidézés, ugyanis ma ünnepli 76. születésnapját Jack Nicholson.  Pályafutása alatt 3 Oscart és 7 Goldeglobe díjat zsebelt be. Egyik leghíresebb főszerepe a Stanley Kubrick által 1980-ban rendezett Ragyogás, amely akkoriban nem jutott el a magyar mozikba, mivel a rendező megtiltotta, hogy szocialista országokban vetítsék. A színészt gyakran láthatjuk a sportcsatornákon is. Ugyanis csaknem az összes Los Angeles Lakers kosárlabda mérkőzésen az első sorból figyeli az eseményeket.



A zene történetében is nyomott hagyott a mai nap, hiszen ekkor adta ki a Guns’n’Roses a “Patience” című számuk kislemezét. A dal azonnal a negyedik helyre került a slágerlistán. Azt azonban kevesen tudják, hogy a zenekar énekese kiskorában mélyen vallásos volt, gyakran járt a Pünkösdista egyházba, és az ő biztatásukra kezdett el énekelni.



Ha már a kultúránál tartunk, ne feledjük, hogy megkezdődött kaposvári a “Francia filmtavasz”. Ennek apropóján ma két filmet is megtekinthetnek a Szivárvány moziban. A komolyabb művek kedvelőinek a 17 órakor kezdődő “Első éjszakát” ajánljuk. Aki viszont felhőtlen nevetésre vágyik, ne hagyja ki az este fél nyolckor kezdődő “Starbuck”-ot.

A héten igencsak örülhetett az a pár amerikai gimnazista, akik kérdésére videóval válaszolt az ISS egyik űrhajósa, Chris Hadfield. A nebulók arra voltak kíváncsiak, miként fest egy rongy kicsavarása az űrben. Az eredmény igen meglepő, ahelyett, hogy a vízcseppek szétszóródnának a levegőben, látszólag szabadulni sem akarnak a rongytól. Nézze meg ön is az érdekes kísérletet:



Egyes vélekedések szerint az internet tulajdonképpen azért jött létre, hogy az emberek cuki macskás videókat és képeket osszanak egymással. Ebből természetesen mi sem szeretnénk kimaradni. Gondolta volna, hogy a cicák is élvezik a porszívózást?

Címkék: érdekesség, derű, napi, kalendárium, program, időjárás, kis szines